İngiltere ile Rusya arasındaki çifte ajan krizi büyüyor

Rusya ile İngiltere arasındaki çifte ajan krizi derinleşirken, Londra, ülkedeki 23 Rus diplomatın sınırdışı edileceğini duyurdu.

Sergey Skripal adlı bir Rus ajanının aynı zamanda İngiliz istihbaratına çalıştığı ve Rusya’ya bağlı ajanlarca 4 Mart’ta kendisini ziyaret eden kızıyla birlikte zehirlendiği iddia edilmişti. Çifte ajanın sağlık durumu belirsizliğini korurken, İngiltere’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları devam ediyor.

Bu sabah Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) toplantısı ardından Parlamento önünde konuşan Başbakan Theresa May, Rusya’ya yönelik bir dizi yaptırımın hayata geçirileceğini duyurdu.

Yaptırımlar arasında ülkedeki toplam 59 akrediteli diplomattan 23’ünün sınırdışı edilmesi bulunurken, bu son 30 yıldaki en ağır sınırdışı kararı olarak öne çıktı. İngiltere, 2006 yılında da polonyum-210 adlı bir maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus ajanı Aleksandr Litvinenko’dan dolayı 4 Rus diplomat sınırdışı edilmişti.

Başbakan May ayrıca Rusya ile ikili ilişkilerin askıya alındığını duyururken, Rusya’nın olaya dair ‘inandırıcı bir açıklama yapmadığının’ altını çizdi. Doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlayan May, “Birçoğumuz Sovyet sonrası Rusya’ya umutla bakmıştık. Çok daha iyi ilişkiler istiyorduk, ancak Başkan Putin’in böylesi bir yola başvurması oldukça trajik” diye eleştirdi.

May’in Büyük Britanya’da insan haklarına yönelik saldırılara karşı sert yaptırımlar içeren bir kanundan bahsetmesi ardından Dışişleri Bakanlığı da, Rusya’ya gidecek vatandaşlarını uyardı.

Rusya yönetimi ise, Sergey Skripal’in zehirlendiği iddialarını sert bir dille yalanlarken, May’in açıkladığı yaptırımların ‘düşmanca, kabul edilemez ve temelsiz’ olduğunu savunuyor.

İngiltere’nin talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün konunun görüşülmesi beklenirken, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ise olası yaptırımlar için soruşturmanın tamamlanmasını beklemeyi tercih ediyor.