İran’a çağrı: Televizyonda zorla itirafa son ver

İki sivil toplum örgütü İran rejimini tutuklulara televizyonda zorla itirafta bulundurma uygulamasına son vermeye çağırdı.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve Londra merkezli İranlı üye örgütü Justice for Iran (İran için Adalet) ortak bir rapor yayınladı.

Her iki örgüt, İran rejiminin başta insan hakları savunucuları ve gazetecileri hedefleyen “tüm muhalif sesleri bastırma” yöntemlerine tepki gösterdi.

EN AZ 355 KİŞİ TELEVİZYONDA İTİRAFA ZORLANDI

Raporda, “2009 ile 2019 arasında İran kamu medyası en az 355 kişinin zorla alınmış itiraflarının yanısıra en az 505 kişiye karşı karalayıcı içerikleri yayınladı” denildi. Her iki örgüt "giderek artan" bu uygulamaya son verilmesini istedi.

FIDH ve Justice for Iran tarafından 26 Haziran işkence mağdurlarına uluslararası destek günü vesilesiyle yayınlanan rapor, 1.500 saatlik araştırma, 150 televizyon programı ve mağdurlarla 13 söyleşiye dayanıyor.

İTİRAFLAR İŞKENCELERLE ALINDI

Her iki örgüte göre “Zorla itiraflar, tüm muhalifleri bastırmak ve terörü esin almak amacıyla sistematik olarak zorla alındı ve İran kamusal medya organlarında yayınlandı.”

Raporda itirafların fiziki işkenceler (kırbaçlama, kollardan asarak omuzların çıkmasına neden olan sert düşüş, elektrik verme) ve psikolojik işkenceler (infaz simülasyonu, tecavüz tehdidi, tecrit…) sonucunda alındığı kaydedildi.

Rapora göre ifadelerine başvurulan işkence mağdurları “kamera önünde genellikle gerçekdışı olaylar için itiraflarda bulunmak için işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını” söyledi.

FIDH Genel Sekreteri Adilur Rahman Khan, “Zorla alınmış itirafların kamu medyasında yayınlanması, İran makamları tarafından onlarca yıldır muhalefeti bastırmak için sistematik olarak kullanılıyor. Uluslararası toplumun, bu uygulamaya son verilmesi amacıyla İran’a baskı yapmasının zamanıdır” dedi.