İran’a göre ABD nükleer anlaşmayı geciktiriyor

İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmadan uzaklaşıldığını belirterek, yaşanan gecikmeden ABD’nin sorumlu olduğu tepkisinde bulundu.

Bakanlık sözcüsü Said Hatibzadeh, “İran ile ABD arasında bekleyen birden fazla mesele var” dedi.

Avrupa Birliği’nin Viyana’da müzakereleri gözetmekten sorumlu koordinatörü Enrique Mora’nın son haftalarda Tahran’a yaptığı ziyaret öncesi ve sonrası ilettiği mesajlara dikkat çeken Hatibzadeh, “İletilen mesajlar, bir anlaşmadan bahsetmeyi sağlayan çözümleri temsil etmekten uzaktır” dedi.

Sayın Mora aracılığıyla son haftalarda, Tahran'a yaptığı ziyaretten önce ve sonra iletilen mesajlar, bir anlaşma hakkında konuşmanın çözümlerini temsil etmekten uzaktır, "dedi.

Mora’nın, nükleer anlaşma konusundaki son anlaşmazlık noktalarını çözmeye çalıştığı ifade ediliyor

İranlı sözcü, “Bu gecikmelerin sorumlusu ABD’dir zira bir cevap vermeyi geciktiriyorlar” diye ekledi.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor.

İran, Viyana’da bir anlaşmaya varabilmek için ABD’den özellikle Devrim Muhafızları’nın “terörist örgütler” listesinden çıkarmasını istiyor. Washington, şimdiye kadar bu talebi reddetti.