İran’a göre ABD siyasi inisiyatiften yoksun

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer müzakereler sırasında ABD’nin “siyasi inisiyatiften” yoksun olduğu tepkisinde bulundu.

ABD’nin İran elçisi Robert Malley ile İranlı müzakereci Ali Bageri, 28 Haziran Salı günü Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda Katar’ın başkenti Doha’da dolaylı müzakerelere başladı.

İran tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Abdullahiyan, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında “Amerikan tarafı, inisiyatif ve ilerlemeye dayalı bir yaklaşım olmadan Doha’ya gitti” dedi.

Abdullahiyan, “Önceki tutumların tekrarının siyasi inisiyatifin yerini almaması gerektiğini düşünüyoruz” diye eklerken, Washington2u “bu diplomatik fırsatı değerlendirmeye” çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada İran ile Doha’da yapılan dolaylı müzakerelerde “hiçbir ilerleme” sağlanmadığını açıklamıştı.

Bir gün sonra nükleer anlaşmanın tarafı Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya, Tahran’ı gerilimi düşürmeye ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) le “tam işbirliğine geri dönmeye” çağırdı.

BM Güvenlik Konseyi’nde anlaşmanın diğer iki tarafı olan Çin ve Rusya ise nükleer anlaşmanın korunmasının önemine vurgu yaptı.

Konuya ilişkin pazartesi günü de bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı, “İyi ve istikrarlı bir anlaşmaya ulaşma hedefimizde ciddi ve samimiyiz” dedi.

İrna haber ajansına göre İranlı müzakereci Ali Bageri, pazar günkü bir açıklamasında “gelecek müzakere tarihi ve yerinin tamamlanma aşamasında” olduğunu söyledi ve başka detay vermedi.

Nisan 2021’de Viyana’da İran ile büyük güçler (Rusya, ABD, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya) arasında başlatılan müzakereler mart ayından bu yana tıkanmış durumda. ABD ve İran karşılıklı olarak birbirlerini sorumlu tutuyorlar.

Müzakereler ABD’nin 2015’te yapılan anlaşmaya yeniden dahil edilmesini amaçlıyor. ABD, 2018’de dönemin başkanı Donald Trump’ın kararıyla, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yeniden yaptırımlara dönmüştü. İran da buna misilleme olarak kademeli bir şekilde anlaşmadaki taahhütlerini askıya almıştı.

ABD’de Joe Biden yönetimi Tahran’ın taahhütlerine geri dönmesi halinde anlaşmaya yeniden dahil olacaklarını söylerken, İran öncelikle yaptırımların kaldırılmasını istiyor.