İran’a yaptırımlar: Tahran, Washington’u uyardı!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’a ekonomik savaş başlatanların güvende kalmayı beklememesi gerektiği uyarısında bulundu.

Tahran’ı ziyaret eden Alman mevkidaşı Heiko Maas’ı kabul eden Zarif, “İran halkına karşı bir ekonomik savaşın sürmesi ve bu savaşı destekleyenler ya da savaşı çıkaranların güvenlikte kalması umut edilemez” dedi.

ABD’nin İran’a yönelik üst boyutlara çıkardığı baskı kampanyasına dikkat çeken Zarif, “Bölgedeki yeni gerilimler, Trump’ın kendisinin bile içerisine sürüklendiğini ifade ettiği İran’a karşı ekonomik savaşın sonucudur” diye ekledi.

ABD yönetimi Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri döndü. Son aylarda İran üzerindeki Amerikan baskısı daha da tırmandı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, basına kapalı olarak Alman mevkidaşı Heiko Maas ile yaptığı bir saatlik görüşmenin ardından, “Bölgedeki gerilimleri düşürmenin tek yolu bu ekonomik savaşa son vermektir” diye vurguladı.

Almanya ve Avrupa Birliği’nin gerilimleri yatıştırmak için önemli bir rol oynayabileceğini ifade eden Zarif, “Bu rolde onları destekliyoruz” diye konuştu.

Maas ise, “Suriye ve Yemen’de savaş var, ne mutlu ki burada yok” şeklinde konuştu. Maas, “Burada, bu bölgedeki gerilimler endişe verici ve izole bir olayın başka olaylara yol açarak şiddetle sonuçlanmasından endişe ediyoruz. Her ne pahasına olursa olsun bunu engellemeye çalışıyoruz” dedi.