İran’a yaptırımlara karşı Avrupa’dan ortak açıklama

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların 5 Kasım günü resmen başlayacağını doğrulaması ardından, AB ve üç büyük Avrupa ülkesi ortak bir açıklama yaparak, İran ile ticaretin korunmasından yana olduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), Büyük Britanya, Almanya ve Fransa tarafından yayınlanan ortak açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran’a yönelik yaptırımlara karşı çıkıldı.

Üç ülkenin dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini imzalı açıklamada, İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşması (JCPOA)’nın gerekliliğine vurgu yapıldı.

İran’daki nükleer tesisleri uluslararası denetimlere açan anlaşmanın Ortadoğu, Avrupa ve tüm dünyanın güvenliği için önemine işaret edilen açıklamada, anlaşmanın korunması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, İran’la ticari ve mali ilişkiler ile petrol ve doğal gaz ihracatının devamının sağlanmak istendiği ifade edildi.

Trump yönetimi, İran’ın yanı sıra ABD, Rusya, Çin, Fransa, Britanya, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) tarafından 2015 yılında imzalanan JCPOA’dan Mayıs ayında tek taraflı olarak çekilme kararı almıştı.

Trump’ın bu kararı ardından İran’a yönelik yaptırımların yeniden ağırlaştırılması gündeme gelmişti.

Yaptırımlara dair Cuma günü yapılan son açıklamada, Pazartesi’den itibaren başlayacağı duyurulmuştu.

İran’da yatırım yapan Avrupalı şirketler, ABD’deki faaliyetlerinin de zarar göreceği gerekçesiyle bu ülkeden çekilme kararı almaya devam ediyorlar.