İran, ABD ile tutuklu değişimine hazır!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın ABD ile tutuklu değişimine hazır olduklarını, ancak Kasım Süleymani dosyasını kapatmadıklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nde video konferans yoluyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte gaztecilerin sorularını yanıtlayan Zarif önemli mesajlar verdi.

Zarif, ABD'nin 2018'de İran ile nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden dönmesinin İran'a milyarlarca dolar zarar verdiğini kabul etti.

ABD'den bu zararı tazmin etmesini isteyen Zarif, Trump yönetimi ile nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

İran'ın ABD ile tutuklu değişimine hazır olduğunu ve tüm tutukluları değişebileceğini söyleyen Zarif, Ocak ayında ABD tarafından Bağdat'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani dosyasının kapanmadığını ifade etti. Zarif, ''Bir tehditte bulunmuyorum ama bu sayfa kapanmadı'' diyerek üstü örtülü bir tehditte bulundu.

Washington yönetimi uzun zamandır İran'da tutulu bir çok Amerika vatandaşını talep ediyor. Bunlar arasında baba ve oğul Baquer ve Siamak Namazi de var.

Haziran ayında ABD deniz kuvvetlerinin eski bir askeri Michael White, iki ülke arasındaki bir anlaşma çerçevesinde bırakılmıştı. ABD ise bunun karşılığında çifte vatandaşlığı olan doktor Majid Tahiri'nin İran'a dönmesine izin vermişti.