İran-ABD krizi derinleşiyor, Irak tedbir peşinde

ABD ile İran arasında başlayan kriz Hürmüz Boğazı ve Irak’ta derinleşirken, her iki ülkeden yapılan çelişkili açıklamalar da devam ediyor. 

ABD ile İran arasında baş gösteren ve başta Irak olmak üzere bölge ülkelerinde de etkileri görülmeye başlayan gerginlik, çelişkili açıklamalarla tırmanıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD yetkilileri, "amaç savaş değil, caydırmak" şeklinde açıklamalar yapsa da, ABD'nin, bölgeye B52 savaş uçakları ve Irak’taki güçlerini arttırmanın ardından Hürmüz Boğazı'ndan savaş gemilerini geçirerek savaş hazırlıkları yaptığı ortaya çıktı. 

İRAN: SAVAŞA GİRMEYECEĞİZ

Benzer çelişkili açıklamalar İran’dan da yapılıyor. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, ABD ile vekalet savaşları dahil hiçbir şekilde savaşa girmeyeceklerini söyledi.

İran'ın bölgede kontrol ettiği silahlı gruplar üzerinden ABD'ye karşı doğrudan savaş yerine vekalet savaşına girebileceğine ilişkin yorumlar üzerine Felahetpişe, "Hiçbir şekilde hiçbir tür savaşa girmeyeceğiz. İran tarafından hiçbir grup vekalet savaşına girdiğini ilan edemez" diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) El-Fuceyra Limanı yakınlarında geçen hafta petrol tankerlerinin sabotaja uğramasının İran'la ilgisinin olmadığını söyleyen Felahetpişe, "Savaş başlatmamak İran'ın siyasetidir. Bu yüzden bu tür eylemlerin bizim siyasetimizle bir ilgisi yok. Biz olayla ilgili soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz ve bu gibi eylemlerin şüpheli olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

İRAN SAVAŞ GEMİLERİNİ ULUSLARARASI SULARA İNDİRDİ!

Felahetpişe ABD ile hiçbir şekilde savaşa girmeyeceklerini söylese de, İran'ın, savaş gemilerini uluslararası sulara indirerek savaşa hazırlık yaptığı ortaya çıktı. 

İran’ın uluslararası sulara göndereceği savaş gemisi türünün ‘62’ diye bilinen savaş gemisi olduğu öğrenilirken, söz konusu savaş gemileri daha önce de, Aden Körfezi’nde İran’ın petrol ve ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamıştı.

İran gemilerinin uluslararası sulara inmesinden sonra ABD tarafından terörist listesine alınan Spay Pasdaran komutanları, ABD’ye gözdağı veren açıklamalar yaparak, savaşı körüklemeye devam ediyor. 

İran Devrim Muhafızları Komutanı Eran Guti, ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndan geçen ABD gemilerinin kendi kontrolleri altında olduğunu söyleyerek, ABD’ye gözdağı vermek istedi. 

Pasdaran Genel Komutanı Yardımcısı Ali Fedevi ise ABD’nin körfezdeki savaş gemisi sayısına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Şu an körfezde çok az sayıda ABD savaş gemisi bulunuyor. Bir dönem 327 ABD gemisi körfezde bulunuyordu. Ordumuzun girişimleri üzerine düşman bütün imkânlarına rağmen korkuya kapıldı" dedi.

Başka bir Pasdaran Genel Komutanı Yardımcısı Eran Guti ise yaptığı konuşmada, "Şimdi körfezde bulunan ABD gemileri tamamen Pasdaran ordusunun kontrolü altında bulunuyor ve endişelenecek hiçbir şey yok" diyerek, İran kamuoyunu rahatlatmak istedi. 

Guti, "Hürmüz'ün kuzeyi tamamen bizim kontrolümüz altındadır. Buradan geçebilmek için bizden izin almaları gerekiyor. Bu yüzden hiçbir şekilde bize yaklaşamıyorlar" dedi. 

IRAK İSE TEDBİR PEŞİNDE

ABD ile İran arasında devam eden ve giderek tansiyonu yükselen gerginliğin en fazla hissedildiği Irak’ta ise yetkililer, Irak’ın olası savaşın dışında kalması için çalışmalar yürütüyor.

Olası bir İran-ABD savaşının Irak’a ağır bir fatura getireceğini en iyi bilinlerden biri olan Sadr Hareketi Lideri Mukteda El Sadr, Irak’ın bu savaşın dışında kalması için Cumu günü Irak halkını tüm kentlerde gösteri yapmak için sokaklara çağırdı.

Sadr’ın ofisinin müdürü İbrahim Cabiri tarafından Sadr adına yapılan açıklamada, Irak’ın, ABD ile İran arasındaki gerilimde hiçbir cephede yer almaması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, gösterilerin Irak’ın güvenliğine destek, uluslararası ve bölgesel gerilimlerden de uzak durulması mesajını taşıyacağı kaydedildi.

Irak’ın savaş ve gerilimlerin bir parçasının olmasının istenmediğinin vurgulandığı açıklamada, hükümetin hiçbir cephede yer almaması için baskı yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, gösterilerin Cuma günü saat 21:00’da Necef dışında Irak’ın tüm kentlerinde düzenleneceği ifade edildi.
Sadr, önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise ülkesinin, ABD ve İran arasında savaş olasılığına karşı ciddi tutum sergilememesi halinde, iki taraf arasında çıkacak bu savaşın Irak'ın sonunu getireceği uyarısında bulunmuştu.

PETROL İÇİN ALTERNATİF YOLLAR ARANIYOR

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bölgede artan gerginlik nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın kapatılması halinde petrol ihracatı için alternatif güzergahlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, İran ile ABD arasında artan gerilimin Irak petrol ihracını nasıl etkileyeceğine değinerek, alternatiflar üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Abdulmehdi, Irak'ın ham petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin Hürmüz Boğazı'ndan ihraç edildiğine dikkat çekti, "Irak petrolünün ihracatı için başka alternatif yolların bulunması hususunda Türkiye ve Kürdistan Bölgesi ile çalışılması önemlidir" dedi.