İran Avrupa’ya gaz ihraç etmeyi planlıyor

Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarının arttığı bir sırada İran, Avrupa’ya gaz ihraç etme olasılığını inceliyor.

İran Petrol Bakanlığı resmi ajansına göre Petrol Bakanı Mecid Çegini, “İran bu konuyu inceliyor ama henüz bir sonuca ulaşmadık” dedi.

Çegini, “İran her zaman enerji diplomasisini geliştirmeye ve pazarı genişletmeye çalışıyor” diye ekledi.

Dünyanın kanıtlanmış en büyük gaz rezervlerinden birine sahip olan İran enerji endüstrisi, 2018’den bu yana ABD’nin yeni yaptırımları altında bulunuyor. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı ile birlikte petrol ve gaz fiyatlarında patlama yaşandı. Çok sayıda Avrupa ülkesi, enerji konusunda Rusya’ya bağımlı durumda.  

Çarşamba günü Ukrayna’nın yaptığı bir açıklama ile durum daha da ağırlaştı. Kiev, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki kilit bir geçiş merkezi yoluyla gaz teslimatını durdurduğu bildirdi.

Avrupa Birliği geçen yıl Rusya’dan 155 milyar metreküp gaz aldı. Bu da fosil yakıt ithalatlarının yüzde 45’ine denk geliyor.

İranlı bakan Çegini ayrıca Tahran ile Bağdat arasında bundan birkaç hafta önce bir anlaşma protokolünün imzalandığını doğruladı. Bu protokol, Irak’a yönelik İran ihracatlarının arttırılmasını sağlıyor.