İran, Bağdat’tan ABD askerlerini çıkarmasını istedi

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi iki günlük resmi bir ziyarette bulunmak için bir heyetle Cumartesi günü Tahran’a gitti. Abdulmehdi’yi kabul eden İran ruhani lideri Seyid Ali Hamaney, ABD askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını istedi.

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, Tahran’a resmi bir ziyarette bulundu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Abdulmehdi ve beraberindeki heyetin Tahran ziyaretinin amacına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Twitter üzerinde açıklama yapan Zarif, “Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, üst düzey bakanlar heyeti ve bu ülkenin özel sektörünü İran’da ağırladık. Ziyaretin amacı, siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliği olanaklarından tam anlamıyla yararlanmak için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak ziyareti sırasında varılan ikili anlaşmaları uygulamaktır” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin daveti üzerine Tahran’da bulunan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi başta ruhani lider Seyyid Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani olmak üzere birçok İranlı yetkili ile görüşme gerçekleştirdi.

Cumartesi akşam saatlerinde Abdulmehdi ile dini lider Hamaney arasındaki görüşme ardından her iki yetkili açıklamada bulundu.

Hameney, “Amerikalıların uzun süre askeri varlık gösterdikleri her ülkeden çıkrılmaları süreci zorluklarla karşılaşmıştır” dedi.

İran ve Irak halklarının inanç, kültür ve tarihi ortaklıklarına değinen Hamaney, “İran İslam Cumhuriyeti-Irak ilişkileri, iki komşu ülke ilişkisinden ötede olup, İran devleti ve halkı, Irak’ın gelişmesi ve saadete erişmesini kendi gelişme ve saadetleri gibi görüyor” diye ekledi.

Amerikalıların “Irak demokrasisi” ve siyasi aktivistlerin varlığını kendisine karşı olarak gördüğünü savunan Hamaney, “Amerikan askerlerinin bir an önce Irak’ı terk etmeleri sağlanmalı” diye konuştu.

Irak’ın insani kapasiteleri ve zengin yeraltı kaynaklarının bu ülkeyi Arap dünyasında en etkin ülkeye dönüştürdüğü söyleyen Hamaney, “Amerikalılar ve onların bölgedeki uzantıları, Irak’ın şimdiki demokratik yapısı ve iktidarına karşıdır ve bu durumu kendi lehlerine görmüyorlar” iddiasında bulundu.

Amerikalılarla Suudilerin Irak hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamalar ile gerçek niyetlerinin farklı olduğunu düşünen Hamaney, “IŞİD’ın Irak’ı işgal ettiği dönem, bu örgüte silah ve malzeme gönderiyorlardı. Şimdi ise Irak’ın IŞİD’i yendiği süreçte Irak’la dost olduklarını belirtmekteler” diye iddia etti.

Amerika’nın Irak’ta varlık göstermesinin sırf askeri amaç taşımadığını ifade eden Hamaney, Amerikalıların uzun vadeli kalmayı öngördüğünü ve bölge devletlerini yeniden dizayn etmeye çalıştığını söyledi.

Hamaney, Irak Başbakanı’nın “DAİŞ artıkları Irak’ta varlık göstermeye devam ediyor” şeklindeki ifadeleri üzerine şunları söyledi: “Çok dikkatli olunmalı. Onlar Irak halkı ve devletinin zayıf duruma düştüğünü sezdikleri an, hemen cinayetlerine devam edeceklerdir.”

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de bu görüşmede yaptığı açıklamada, Ayetullah Hamaney ile görüşmeden duyduğu mennuniyeti dile getirerek, “İran devleti ve halkı her daim zor günlerde Irak halkı ve devletinin yanında yer almıştır. Bunun son örneği, İran’ın desteğiyle Irak’ta IŞİD’i yenmekti” dedi.