İran: Batı iyi niyet gösterirse anlaşma yakındır

İran Dışişleri Bakanı, nükleer konuda anlaşmanın “yakın” olduğunu ancak bunun Batı’nın “iyi niyetine” bağlı olduğunu savundu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Batı iyi niyet gösterirse bir anlaşma yakındır. Rasyonel, ayık ve sonuç odaklı bir diyalog arıyoruz” dedi.

Abdullahiyan,  “Viyana’daki tartışmalar ciddiyetle gerçekleşiyor ve öncelik yaptırımların kaldırılması olarak kalmaya devam ediyor” diye ekledi. 

Haziran ayından bu yana askıda olan ve pazartesi yeniden başlayan müzakerelerin bir tarafında İran, diğer tarafında 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın tarafı ülkeler olan Almanya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya var.  ABB, Donald Trump başkanlığı döneminde 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Viyana’daki müzakerelere ABD dolaylı olarak katılıyor.

Viyana’da görüşmeler yapan heyeti Tahran’dan yöneten Abdullahiyan, uzmanların çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Müzakerecilerin şefi Ali Bageri ile günlük olarak temastayım” dedi.

Avrupalı taraflar da salı günü yaptığı bir açıklamada önümüzdeki günlerde İran’ın “ciddiyetini” göreceklerini ifade etmişti.