İran, Bolton’un gidişine rağmen ABD ile diyaloga karşı!

Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un görevden alınması da İran’ı ABD ile diyaloga ikna etmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u görevden aldı. Trump, Kuzey Kore, İran, Afganistan ve Rusya konusundaki anlaşmazlıkları gerekçe olarak gösterdi. Bolton, İran ve Kuzey Kore’ye karşı son savaş yanlısı olarak değerlendiriliyordu

İran’ın BM nezdindeki büyükelçisi Macid Taht Revançi, “Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un gidişi, İran’ı ABD ile tartışmalara ilişkin tutumunu gözden geçirmeye itmeyecek” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’yi İran’a karşı “maksimum baskı” politikasından vazgeçmeye çağırdı. Ruhani, İran’ın 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamındaki zorunluluklarını askıya almaya devam edeceğini bildirdi.

ABD’nin Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesinden bu yana gerilim tırmanıyor. İran da, Temmuz ayında bazı taahhütlerini askıya aldı ve başka taahhütlerin de askıya alınacağı tehdidinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani en son 6 Eylül’de yaptığı açıklamada Viyana anlaşması çerçevesindeki taahhütlerden bazılarını daha askıya aldıklarını duyurdu.

İran üçüncü kezdir, ABD’nin yaptırımlarına yanıt olarak nükleer anlaşmanın dışına çıkarak misillemede bulunuyor. Ruhani, bu kez İran Atom Enerjisi Kurumu’ndan araştırma ve kalkınma alanında gerekli tüm tedbirleri alması bu alandaki tüm taahhütlerden vazgeçmesini istedi.