İran cezaevlerinde protesto: En az 35 tutuklu öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Covid-19 pandemisi nedeniyle meşru taleplerde bulunan tutukluların bir çok cezaevinde protesto eyleminde bulunduğunu ve en az 35 tutuklunun öldürüldüğünü bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre en az sekiz cezaevinde binlerce tutuklu son günlerde koronavirüse yakalanma endişesiyle protesto eylemlerinde bulundu.

Af Örgütü, cezaevi gardiyanları ve güvenlik güçlerinin tutuklulara karşı gerçek mermiler ve gaz bombaları kullandığını belirtirken, en az 35 tutuklunun öldürüldüğü, 100 dolayında tutuklunun da yaralandığı bilgisini verdi.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Diana Eltahawy, “Tutukluların Covid-19’a karşı korunmak gibi meşru taleplerine cevap vermek yerine, İranlı yetkililerin bu kaygıları susturmak için yine insanları öldürmesi iğrenç bir durum” dedi.

Eltahawy, sorumluların adalet önüne çıkarılması amacıyla cezaevinde işkence ve ölümlere ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılmasının aciliyet oluşturduğunu kaydetti.

Af Örgütü, muhalif medya ve diğer bir çok insan hakları örgütlerine göre İran’da koronavirüs cezaevlerine bulaştı. Çok sayıda tutuklunun, hem cezaevi koşulları hem de hastalığın yayılma riskine karşı greve girdiği kaydediliyor.

Af Örgütü, İranlı yetkilileri “düşünce mahkumlarını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya” çağırdı.

29 Mart günü bir açıklamada bulunan İran Adalet Bakanlığı sözcüsü Gulamhuseyin İsmaili, 19 Mart ile 3 Nisan arasında 100 bin tutuklunun iki haftalık dışarı çıkma izninden faydalandığını söylemişti. Bu tedbir koronavirüsle mücadele çerçevesinde alınmıştı. Tutuklular için sözkonusu çıkış izni 19 Nisan’a kadar uzatıldı.

İran’da resmi rakamlara göre 4 bini aşkın kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak muhalif kaynaklara göre 242 kentte 22 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. İran’da bağımsız ve şeffaf bir süreç işlemediği için, koronavirüsün gerçek boyutlarına ilişkin sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkün görünmüyor.