İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den ambargo itirafı!

ABD’nin İran’a yönelik uyguladığı yaptırımların İran’da gösterdiği ağır etkiler İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından itiraf edildi. Ruhani, Amerikan yaptırımlarını İran devrim tarihinde benzeri görülmemiş tam bir savaş olarak nitelendirdi.

Cumartesi günü Tahran’da siyasi aktivistlerle bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin gündeminde ABD tarafından İran’a uygulanan ve her geçen gün ağırlaştırılan ambargo ve ambargonun doğurduğu sonuçlar vardı.

Ruhani, ABD kastedilerek düşmanlarının ülkesine yönelik siyasi ve ekonomik baskılarını “Devrim tarihinide benzeri görülmemiş tam bir savaş” olarak nitelendirdi.

Ruhani, karşı karşıya kaldıkları koşulların 1980-1988 yıllarındaki İran-Irak savaşından daha iyi ya da daha kötü mü diye sorarak, "Savaş zamanında ithalat, ihracat, petrol satışı ve bankacılık konularında sorunumuz yoktu. Yaptırımlar sadece silah alımıyla ilgiliydi" dedi.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının çok etkili olduğunu dile getirerek böyle süreçlerde tüm organların birlik içinde hareket etmesini isteyen Ruhani, "Düşmanların İran'a yönelik siyasi ve ekonomik baskıları, devrim tarihinde benzeri görülmemiş tam bir savaştır. Düşmanın bankacılık alanında getirdiği kısıtlamalar petrol, petrokimya, çelik ve tarım ürünlerinin satışı üzerinde de etkili oluyor" şeklinde konuştu.

HAMANEY İLE YETKİ ÇELİŞKİSİ

Yaptırımların yarattığı ağır şartlara teslim olmayacaklarını belirten Ruhani, cumhurbaşkanı ve hükümet olarak yetkilerinin sınırlı olduğunu söyledi. Dini lider Ali Hamaney ile aralarındaki çelişkilere işaret eden Ruhani, şöyle konuştu:

"Hükümete bir soru sorulduğunda ya da bir talepte bulunulduğunda konunun diğer tarafı da değerlendirilmelidir. Soru sorulan konularla ilgili hükümetin ne kadar yetkiye sahip olduğuna bakılmalıdır. Mesela eğer dış siyaset, kültür ya da internet ile ilgili hükümete bir soru yöneltilecek veya bir talepte bulunulacaksa hükümetin bu alanlarda ne kadar inisiyatif sahibi olduğunu da görmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanının gücü ve yetkisi oranında hükümetten talepte bulunulmalıdır."

Ruhani açıklamalarında halkın ekonomik sorunları olduğunu ancak problemin sadece ekonomik olmadığını ve meselenin tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini vurgulayarak, ülkedeki sorunların aşılması için toplantıya katılan siyasi aktivistlerden destek istedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018’de İran ile Viyana’daki nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti. Daha sonra yaptırımlara geri dönen Washington, İran petrol, gaz ve bankacılık sektörünü de hedef aldı. 22 Nisan günü ise İran’a yönelik baskıları üst düzeye çıkarıldı.