İran’da 18 gazeteci gözaltına alındı

İran’da Kürt kadın Jina Emini’nin Tahran’da katledilmesinden bu yana devlet güçleri tarafından 18 gazetecinin gözaltına alındığı bildirildi.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yaptığı yazılı açıklamada protesto eylemlerinin başından bu yana en az 18 gazetecinin gözaltına alındığını belirtti.

CPJ, birçok gazetecinin gece evlerine düzenlenen baskınlarda, herhangi bir tutuklama emri olmadan veya suçlamalar konusunda açıklamada bulunmadan gözaltına alındıklarını ifade etti.

Protesto eylemleri 13 Eylül’de Kürt genç kadın Jine Emini’nin Tahran’da Ahlak Polislerince gözaltına alınarak maruz kaldığı işkenceler sonucu 16 Eylül’de hayatını kaybetmesiyle birlikte başladı.

Şimdiye kadar binlerce kişi gözaltına alınırken, bunlar arasında insan hakları savunucusu Hüseyin Ronahi de bulunuyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de gazetecilerin hedef alınmasına ve WhatsApp ile Instagram gibi uygulamalara erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. RSF, “İranlı yetkilileri açık bir mesaj gönderiyor: Protestolara ilişkin hiçbir bilgi paylaşılmamalı” dedi.

Resmi açıklamaya göre protesto gösterilerinde en az 41 kişi öldü, 1200’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Ancak muhalif kaynaklar 8 binden fazla kişinin gözaltına alındığını ve 180’den fazla kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.