İran’da bankalara kripto para yasağı

İran Merkez Bankası, bankalar ve mali kurumların bitcoin ve tüm diğer kripto paraların kullanımını yasakladı.

Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada “Bitcoin ve diğer kripto paraların kullanımı ülkenin tüm parasal ve mali kurumları için yasaklandı” dedi.

Açıklamaya göre bu karar, hükümetin Aralık ayı sonunda kara para ile mücadeleden yükümlü komitesi tarafından alındı ve şimdi yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası, “Tüm kripto paraların kara para aklama ve terörizmi finanse etme amacıyla kullanılma potansiyeli var, ve genel anlamda suçlular tarafından kendi fon transferleri için kullanılabilir” iddiasında bulundu.

İran’da kripto dövizler bir süre önce ortaya çıktı. Bu para bir dönem, ABD’nin halen yürürlükte olan ekonomik yaptırımlarını delmek için ekonomideki bazı kusurların giderilmesi amacıyla kullanıldı.

İran rejiminin aldığı bu tedbir, riyalin dolar karşısındaki çöküşünü durdurmak için dolar kurunun sabitlendiği bir dönemde alındı. 10 Nisan günü Hükümet acil bakanlar kurulu toplantısı ardından, dolar kurunu sabitleme kararı aldıklarını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, doların 42 bin riyale sabitlendiğini belirtirken, bu değerin tüm faaliyet sektörleri için geçerli olduğunu söylemişti. Cihangiri, açıklanan fiyatın üzerinde döviz satışı yapılması halinde bunun "döviz kaçakçılığı" sayılacağı konusunda uyarmıştı.

Merkez Bankası da İran’da bir kişinin elindeki nakit para miktarını 10 bin euro (12 bin 250 dolar) ile sınırlandırma kararı aldı.