İran'da baskılar da isyan da büyüyor

İran'da benzin zammına karşı başlayan isyan da yönetimin baskı ve saldırıları da büyüyor. 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İran’da benzin zammının ardından 31 eyalete bağlı binin üzerinde merkezde başlayan gösteriler, dün ve bu gece boyunca da devam etti.

İran yönetimi tarafından Cumartesi gününden itibaren internet hatlarının kesilmesinden sonra benzin isyanının sürdüğü bölgelerden bilgi almak zorlaştı. Farklı yöntemlerle alınan bilgilere göre, dün gün boyunca başta başkent Tahran, Meşed, Şiraz, Esfehan, Ahvaz, Kirmanşa, İlam olmak üzere, Şehriyar, Mahşehr, Xoremşehr, Geçsaran, Behbehan, Sircan, Zahidan, Zencan ile Rojhilat'ın Sine, Meriwan, Bokan, Seqız ve diğer kentlerinde gösteriler devam etti.



SUİKASTÇILAR VE HELİKOPTERLER Mİ KULLANILDI?

İran güvenlik güçleri ile polis ve resmi olmayan milis güçleri şimdiye kadar gösterilerin yapıldığı yerlerde gerçek mermilerle göstericilere saldırdı. Gerçek mermili saldırılar ve besiçlerin araçlarını göstericilerin üzerine sürmesinden ötürü çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Dünkü gösterilerde ise ciddi iddialar ortaya atıldı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, dün Şiraz’da göstericilere müdahale etmek için yüksek binalara sukisatçıların yerleştirildiği belirtildi. Suikastçılar tarafından göstericilere ateş açıldığı, bazı göstericilerin vurulduğu ancak buna rağmen gösterilerine devam ettiği belirtildi. Zahidan'da ise şehir meydanı ile sokaklarında gösterilerini devam ettirenlere müdahale etmek için helikopterler kaldırıldığı ve helikopterlerden göstericilere ateş açıldığı iddia edildi.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

İranlı yetkililer, şu ana kadar gösterilerde 3’ü polis 5 kişinin yaşamını yitirdiğini söylerken, bazı kaynaklar tarafından ölü ve yaralı sayısının çok fazla olduğu aktarılıyor. Dün Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, 21 şehir ve merkezde 106 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Çok sayıda kişinin de yaralandığı ve 1000’in üzerinde kişinin de gözaltına alındığı ifade ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, göstericilerin öldürüldüğü şehir ve bağlı oldukları eyaletler şöyle:

"Abadan, Khuzestan eyaleti: 2, Ahvaz, Huzistan Eyaleti: 2, Bandar-e Mahshahr ve banliyöleri, Khuzestan ili: 14, Behbahan, Huzistan eyaleti: 8, Bokan, Batı Azerbaycan eyaleti: 4, Boumehen, Tahran eyaleti: 2, Esfahan, Esfahan eyaleti: 1, İslamşehr, Tahran eyaleti: 1, Ciwanro, Kermaşan eyaleti: 14, Kerec, Alborz eyaleti: 4, Kırmanşa, Kırmanşa eyaleti: 16, Khoramshahr, Khorramshahr eyaleti: 3, Sine eyaletine bağlı Mariwan: 9, Ramhormoz, Huzistan eyaleti: 6, Robatkarim, Tahran eyaleti: 4, Sadra, Fars eyaleti: 6, Sine, Kürdistan eyaleti: 1, Shahriyar, Tahran Eyaleti: 1, Şiraz, Fars eyaleti: 6, Sirjan, Kirman eyaleti: 1, Tahran, Tahran eyaleti: 1."

İRANLI YETLİLİLER: DÜŞMANI PÜSKÜRTTÜK!

İran Dini Lideri Seyid Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere birçok bakan ve yetkili, konuya ilişkin açıklamalarda bulunmaya devam etti. Ruhani, gösteriler ile anarşinin farlı şeyler olduğunu belirtirken, gösterilerin dış güçler bağlantılı olduğu iddialarını ileri sürdü. Benzin isyanının başladığı günden bu yana ikinci açıklamasını yapan Hamaney, ilk açıklamasında benzin zammını savunarak göstericileri suçlarken, ikinci açıklamasında ise gösterilerin dış güçlerin kışkırtması olduğu iddiasında bulunarak, gösterilerin bir halk isyanı olmaktan çok güvenlik sorunu ve meselesi olduğunu savundu. Hamaney, "Son günlerdeki güvenlik olaylarında askeri ve siyasi açıdan düşmanı püskürttük” ifadesini kullandı.

Hamaney, İran'da yaşananların halk tarafından yapılmadığını ve bunun bir güvenlik meselesi olduğunu söyleyerek, "Dostlar ve düşmanlar bilsin ki son günlerdeki güvenlik olaylarında askeri ve siyasi açıdan düşmanı püskürttük. Düşmanı birçok alanda yendiğimiz gibi ekonomik alanda da yeneceğiz” diye konuştu.

TEBRİZ'DE BESİÇLER SOKAKLARA SÜRÜLDÜ

Gösterilerin başladığı günden bu yana İranlı yetkililer ve onların temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, göstericilere Besic başta olmak üzere başka güçlerle müdahale edileceği yönünde tehditler yapıldı. Gösterilerin ikinci gününde Dini Lider Seyit Ali Hamaney’in Şiraz temsilcisi Lütfallah Dıjkam, gösterilerin durmaması durumunda Besiçlerle birlikte Şiraz’da sokaklara inerek müdahalede bulunacakları yönünde tehditlerde bulunmuştu. Lütfallah Dijkam’ın tehditlerinden sonra İran yönetimi tarafından Besiçler Şiraz’da değil de Tebriz’de sokaklara dökülerek göstericilere karşı Rejimi savunma gösterilerini başlattı. Ancak buna rağmen Tebrizliler, benzin isyanı kapsamında başlattıkları gösterilerini devam ettirdi.