İran’da bir yılda en az 813 işçi hayatını kaybetti

İran’da yayınlanan bir rapora göre, son 12 ay içerisinde en az 813 işçi, iş kazaları veya güvenliksiz çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu bilanço İran medyasında yer aldı. Buna göre çalışma ortamıyla ilgili olarak bir yıl içerisinde en az 813 işçi hayatını kaybetti, 1.486 işçi de yaralandı. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. İş kazalarının önemli bir kısmı medyada yer bulmuyor. İlgili kurumlar da şeffaf bir çalışma yürütmüyor.

Sosyal hizmetler bünyesinde iş ve sağlık komisyonu müdür yardımcısı Daryuş Penahizadeh’e göre geçen yıl (Yeni yıl İran takvimine göre 21 Mart’ta başlıyor), 30 bini aşkın iş kazası yaşandı. Penahizade, “Geçen yıl 30 binden fazla işçi kaza geçirdi. Çoğu gözleri ve ellerinden yaralandı” dedi.

İş kazalarına ilişkin resmi istatistiklere göre, kazaların yüzde 40’ı tehlikeli işler sırasında yaşanıyor ve her gün 100’den fazla kişi bir yaralanıyor.

Raporlar, İran’ın iş güvenliği konusunda dünya ülkeleri arasında 102’inci sırada olduğuna dikkat çekiyor.

İran’da işçiler ağır çalışma koşulları altında çalışıyor. 2017 yılında asgari ücret yaklaşık 183 euro idi. Oysa resmi verilere göre açlık sınırının üzerinde olmak için asgari ücretin 495 euro olması gerekiyor.

İşçiler arasında kadınların durumu çok daha kötü. Özellikle atölyelerde çalışan kadınlar, ağır ve eşitsiz koşullara maruz kalıyor. İnsan hakları kaynaklarına göre, İran’a tuğla fabrikalarındaki işçileri yarısı kadınlardan oluşuyor ve çok zor koşullar altında bu işi yapıyorlar. Bununla birlikte çok sayıda fabrikada, işçiler aylardır ücretlerini alamıyor. Bu nedenle grev ve eylemler artıyor.