İran’da düşürülen uçağa ilişkin ilk gözaltılar

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 8 Ocak’ta 176 kişiyi taşıyan yolcu uçağının düşürülmesinde sorumluluğu olanların cezalandırılacağı açıklamasından sonra, gözaltıların gerçekleştiği bildirildi.

İran rejimi, Hasan Ruhani’nin açıkaması ve gözaltılarla ülkedeki tepkiyi dindirmeyi umuyor. 8 Ocak’ta Ukrayna havayollarına ait uçağın İran ordusu tarafından “yanlışlıkla” düşürüldüğü itirafından bu yana ülkede protesto eylemleri var.

İran adaleti, bu Salı günü soruşturma çerçevesinde gözaltıların yaşandığını bildirdi. Ancak sayıları ve kimler oldukları konusunda bilgi alınamadı.

RUHANİ: DÜNYA BİZE BAKIYOR

Gün içinde, gözaltılardan önce Ruhani bir televizyon konuşmasında, İran halkı açısından “bu kazada tüm düzeylerde hatalı veya ihmali olan kim olursa olsun” yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. İran Cumhurbaşkanı, “Cezalandırılması gereken herkes cezalandırılacaktır” diye ekledi. Ruhani, “Adli sistem üst düzey yargıçlar ve 12 dolayında uzman ile özel bir mahkeme kurmalı. Dünya bize bakıyor” ifadelerini kullandı.

8 Ocak’ta İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırısında bulunduğu sırada, Tahran’dan kalkış yapan Boeing tipi Ukrayna yolcu uçağı düşmüştü. İran ordusu, uçağı “hata” sonucu düşürdüklerini itiraf etti. İranlı yetkililer daha önce olayda sorumlulukları olmadığını iddia ediyordu. Ancak Kanada ve İngiltere, uçağın İran füzesiyle düşürüldüğünü duyurduktan sonra, İran rejimi uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etmişti. Kazada ölen 176 kişinin çoğu İran ve Kanada vatandaşlarından oluşuyordu. İran ordusunun itirafından sonra İran’ın bir çok kentinde protesto gösterileri başladı.,,

KANADA ABD’Yİ ZAN ALTINA ALDI

Başta felakette vatandaşları ölen Kanada, İngiltere, Ukrayna, İsveç ve Afganistan olmak üzere bir çok ülke İran’ın şeffaf bir soruşturma yürütmesi için baskı uygularken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “adaletin yerini bulacağını” söyledi. Trudeau, düşürülen uçağa ilişkin ABD’yi de zan altına aldı. Televizyon kanalı Global’a mülakat veren Trudeau, uluslararası toplumun hem “nükleerden arınmış bir İran’ın gerekliliği” konusunda hem de “ABD’nin eylemlerinin yol açtığı bölgedeki gerilimlerin yönetilmesi” konusunda “çok çok net” olduğunu belirtti.

Uçak felaketinde hayatını kaybeden 57 Kanada vatandaşını ima eden Trudeau, “İnanıyorum ki, bölgede son gerilimler ve tırmanış olmasaydı, bu Kanadalılar şu evlerinde aileleri ile birlikte olacaktı” dedi.