İran’da eylem yapan şoförler gözaltına alındı

İran’ın başkenti Tahran’da ücret artışı talep eden onlarca şoför grev yaparak, sokaklara çıktı. Devlet güçleri şoförleri eylemlerinin ikinci gününde gözaltına aldı.

Tahran Ulaşım şirketi çalışanları ve otobüs şoförleri, Yüksek İş Kurulu’nun aldığı karara saygı gösterilmemesini protesto etti.

Grev yaparak sokaklara çıkan şoförler, yüzde 10 ücret artışı talep etti. 16 ve 17 Mayıs’ta yapılan eylemlerde Tahran Belediye Başkanı’nı protesto eden sloganlar atıldı. Belediye Başkanı’nın istifası da talep edildi.

Yerel medyaya göre eylemin ikinci günü Ulaşım Şirketi binası önünde toplanan şoförler gözaltına alındı.

Hükümet 9 Mayıs’ta ekonomik zorluklara karşı koymak gerekçesiyle bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirlerin başında buğday sübvansiyonlarının kaldırılması ve yağ gibi bazı maddelerin fiyatlarında artış yaşanması geliyor.

Açıklamasından bu yana yağ fiyatı neredeyse dörde katlanırken, yumurta ve tavuk fiyatları ikiye katlandı.

Alınan tedbirlerin açıklanmasından sonra ülke genelinde zamlara karşı protesto eylemler yapıldı.

Cumartesi günü sendikal çevrelere yakın milletvekili Ahmed Avayi, gösteriler sırasında bir kişinin öldürüldüğünü belirtirken, ne zaman ve hangi koşullarda yaşandığına açıklık getirmemişti.  

İran ekonomisi özellikle Amerikan yaptırımlarından ağır bir şekilde etkileniyor. Enflasyon, resmi verilere göre yüzde 40 civarında.