İran’da gözlerden uzak protestolar sürüyor

İran’da giderek kötüleşen yaşam koşuları, yolsuzluk ve baskıcı rejime karşı uluslararası toplumun sessizliği altında protestolar sürüyor.

Fabrikalarda ve toplumun yoksul diğer katmanlarında grev ve eylemler var. İşte 6 Şubat günü yaşanan eylemlerin kısa bir dökümü:

-Mahşehr kentinde devlet güçlerinin bir kişiyi tutuklama girişimi yakınlar ile devlet güçleri arasında çatışmaya yol açtı. Bölgedeki gençler taş ve sopalarla devlet güçlerine karşılık verdi.

-Tahran’da Kavaran sokağının başındaki Kavar Şehr Besic istasyonu ateşe verildi.

-Malayer’de Qaim Maghami sokağındaki Refah Bank merkezi şubesi ateşe verildi.

-Haft Tapeh şeker fabrikasının işçileri yedinci günde grevlerine sessiz bir şekilde devam etti. Güvenlik güçlerinin işçilerin fırın bölgesine girişini engellemesi üzerine, işçiler depo alanında eylemlerini sürdürdü ve şeker torbalarının çıkışını engelledi, bir kısmını da döktü.

-Tahran’da Kian Tire çalışanları Sanayi ve Maden Bakanlığı binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Devlet güçlerinin kuşatması altında yapılan eylemde “Korkmayın, korkmayın, hep birlikteyiz” sloganı atıldı. Eylemciler aylardır alamadıkları ücretlerinin yanısıra bakanlığın fabrikanın kendi sorunlarını çözmesi için ödünç para verme sözünü yerine getirmemesini protesto ediyor. Fabrikadan emekli olan 400 dolayında işçi de ödenmeyen emeklilik ücretlerini talep ediyor.

-Rojhilat Kürdistan’ındaki Divandere kentinde su ve arıtma barajı Siazak şebekesinin onlarca işçisi valilik önünde toplanarak dokuz aydır ödenmeyen ücretlerini istedi. Kürdistan eyaleti bölgesel su şirketinin genel müdürü tarafından bu yönlü verilen sözler şimdiye kadar tutulmadı.

-Gilan eyaletindeki Rezvan Şehr kentinde Şafarud barajı işçileri yedi aydır ücretlerini alamadıkları için yeniden greve gitti.

Tahran’da Sepidar Posht Housing Cooperative Company şirketine çalışan şoförlerinin belediye meclisi önündeki eylemi ikinci haftasına girdi. Şoförler “Yolsuzluklar azalırsa, sorunlarımız da çözülür” diye slogan attı.

-Reşt kentinde Caspian kurumu önünde toplanan kalabalık, “Bu kadar yağmaya yeter artık, halkın cebi boş” diye slogan attı. Eylemciler arasında çok sayıda kadın yer aldı. Eylemciler Caspian binasına yumurta, boya, domates ve sebze attıktan sonra valilik bürosu önüne kadar yürüdü.

-Tebriz’da arazilerine rejimin hava kuvvetleri tarafından el konulan bir grup, kentte protesto eylemi gerçekleştirdi. Yetkililer 20 yıldan beridir toprak sahiplerinin taleplerini karşılamayı reddediyor.