İran’da iki bakan daha parlamentonun hedefinde

İranlı vekiller Eğitim Bakanı’nın görevden alınması için prosedür başlatırken, hedefte Sanayi ve Maden Bakanı da var.

İran’da açılık ve ekonomik reform vaadiyle seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üzerindeki baskılar arttı. Üç gün önce Ekonomi Bakanı’nın görevden alınmasıyla bu süreç hızlandı.

Muhafazakarlar, ulusal para birimi riyalin dolar karşısındaki çöküşü, enflasyon ve işsizliğin artışının Amerika’nın ekonomik yaptırımlarından değil, hükümetin kötü yönetiminden kaynaklı olduğunu söylüyor.

Nükleer program ve İran’ın bölgesel çatışmalardaki rolünün devam etmesinden yana olan muhafazakarlar, 2017’de dört yıllığına yeniden seçilen ve Batının “ılımlı” olarak etiketlediği Ruhani üzerinde baskılarını arttırıyor.

Bazı parlamenterler Ruhani’nin görevden alınması için yargıya gitme tehdidinde bulunurken Parlamento Başkanı Ali Laricani bunu yasal olarak mümkün olmadığını söyledi. Tasnim ajansına konuşan Anayasayı Koruma Konseyi’nin bir yetkilisi ise bu konuda “muğlaklık” olduğunu ifade etti.

Salı günü Hasan Ruhani ilk kez vekillerin karşısına çıkarak sorgulandı. Bu durum, İran’ın nükleer programı etrafında ABD ile gerilimin tırmandığı, ekonomik ve sosyal kriz karşısında protesto eylemlerinin arttığı bir döneme denk geldi. Yaklaşık iki saat süren meclis oturumunda milletvekilleri, oylamaya sunulan beş dosyadan dördü üzerinde memnuniyetsizliklerini ifade etti.

Tartışmalar giderek yoğunlaşırken İranlı vekiller Eğitim Bakanı’nın azledilmesi sürecini başlattı. Sırada Sanayi ve Maden Bakanı’nı da var.

Ekonomik kriz ve İran parasının dolar karşısında ağır kayıplar vermesi nedeniyle 26 Ağustos günü meclis toplanmış, Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan’ı görevden almıştı. İran Çalışma Bakanı Ali Rebii de 8 Ağustos'ta mecliste yapılan gensoru oylamasında güvenoyu alamayarak görevinden azledilmişti.