İran’da 'insan' kaynaklı kuraklık derinleşiyor

İran’ın en doğusundaki Mazandaran’a bağlı Galogah kenti, küresel ısınma ve insan faaliyetlerinden dolayı ağır bir su sorunu yaşıyor.

Galogah, Gorgan körfezi yakınında bulunuyor. Tasnim haber ajansına göre kıyı kentleri Bender Türkmen ve Bender Gaz gibi, Galogah da iklim değişiklikleri ve insan kaynakları faktörler nedeniyle giderek daha kurak bir hale geliyor. Bölgedeki su miktarı büyük oranda azaldı. Bu kötüleşmenin büyük oranda insan müdahalelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Azalan su, körfeze giden kanallardan yararlanmayı da imkansız hale getiriyor. Nem oranının azalması ve Neka elektrik santrallerinden çıkan sera gazı kaynaklı buharlaşmanın artması, Urmiye gölünde olduğu gibi Gorgan körfezinin çehresini değiştirdi.

İran’ın genelinde kuraklık sorunu yaşanıyor. Bazı bölgelerde durum neredeyse geri dönülmez noktaya geldi. Mart ayında Meclis sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, bir çok göl ve ırmak kurumak üzere. Meclis’in çevrede sorunları ile ilgilenen biriminde yer alan Jonathan Bet Kolia , “Urmiye gölü ve Zayendeh Rud dahil olmak üzere çok sayıda ırmak kurudu ve yok olma tehdidi altında” dedi.

Doğu Kürdistan’daki Urmiye Gölü’nun durumuna dikkat çeken Kolia, “Eğer göl tamamen kurursa ve yok olursa, yaklaşık 14 eyalet de yok olacak” diye uyardı.

Kolia, “Bu bölgedeki tuz nedeniyle, eğer bir fırtına veya şiddetli yağmur olursa, tüm bölge yok olacak” diye ekledi.

İran Meteoroloji Örgütü’ne göre İran’ın yüzde 97’si kuraklık sıkıntısı yaşıyor. İnsan hakları örgütleri, kuraklığın insanların evlerini terk etmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.