İran’da kağıt krizi: Gazeteler iflasın eşiğinde

İran’da gazete yöneticileri, artan kağıt fiyatlarından dolayı endişeli ve tepkililer.

Başta devletin yönetiminde olmayan gazeteler olmak üzere, çok sayıda basın organı, iflasın eşiğinde bulunuyor. Bunlar arasında, Hambastegi mali nedenlerden dolayı kapısına kilit vurdu. Hamşahri ve Sazandegi isimli gazeteler, ekonomik nedenlerle 8 sayfa eksiltti. Şarq gazetesi tamamen kapandı. Haftê Sobh, mali zorluklara karşı fiyat yükseltti.

Hükümet dışı gazeteler neredeyse bir yol ayrımına gelmiş bulunuyor. Ya yayınlarını durduracaklar, ya da gazete satış fiyatlarını arttıracaklar. Bir yanda kağıt fiyatlarının artışı etrafındaki sorunlar, diğer yanda yayınları sürdürme konusunda güven yitimi var. Basın organlarının bir çoğu, kapatma yönünde eğilim gösteriyor.

Sadece iki ay içerisinde kağıt kilo başına 4 bin tümen artış gösterdi. Bundan iki ay önce kilo başına kağıt 2.200 tümene satılıyordu. Bir kaç gün önce bu fiyat 4.370 tümene çıktı. “Kar u karegar” gazetesi 25 Temmuz günü baskı yapamadı. Gazetenin genel müdürü İsrafil Ebadati, “Son iki gün içinde pazarda gazete bulamadık. Ayrıca genellikle ulusal para ile kağıt aldığımı şirketler artık hiç kimseye bir kilo kağıt bile sağlamıyor” diyor.

Şarq gazetesi genel müdürü Mehdi Rahmaniyan, sorunun yolsuzluktan kaynaklandığını düşünüyor. Belli sayıda kişilerin, kağıt ithalatı için ulusal para elde ettiğini belirten Rahmaniyan, bunların ya kağıtları ithal etmediğini ya da yüksek fiyata sattığına dikkat çekiyor. Rahmaniyan, böyle bir yolsuzluk ve denetimsizlik koşullarında sadece gazete kağıdı değil, başka alanlarda da sorunların ortaya çıktığını kaydediyor.

Afrabê Yazd gazetesinin müdürü Mansur Muzaferi de basın organlarının çoğunun arkasında bir yolsuzluk sistemi olduğunu belirtiyor.

Şarq gazetesi müdürü Rahmaniyan, hükümet dışı gazetelere yönelik hükümetin ilgisizliği ile birlikte bu kağıt krizinde sadece 4 ila 5 gazetenin ayakta kalabileceği öngörüsünde bulunuyor.