İran’da Kızıl Çarşamba kutlamalarında 4 ölü, 3.450 yaralı

İran’da Newroz’dan önce yapılan Kızıl Çarşamba kutlamaları sırasına 4 kişinin öldüğü, binlercesinin yaralandığı bildirildi.

Acil Durumlar Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Nuri, “Salı akşamı iki kişi hayatını kaybetti. Bunlar son günlerde yaşanan diğer iki ölüme eklendi” dedi.

Nuri’ye göre bu yılki kutlamalarda bazılarının durumu ağır olmak üzere 3 bin 450 kişi yaralandı.

Farsça “Çarşamba Suri” ya da Kürtçe “Çarşema Sor” olarak bilinen Kızıl Çarşamba kutlamaları Newroz’dan önceki, son Çarşamba yapılıyor. Bu aynı zamanda İran takvimine göre yılın son Çarşamba’sı oluyor. İran takvimine göre yeni yıl 21 Mart’ta başlıyor.

Kutlamalar yakılan yedi ateş üzerinden, şarkılar eşliğinde atlayarak gerçekleşiyor. Seslendirilen şarkılarda, kıştan kaynaklı hastalıkları sembolize eden sarı renge atfen “Sana sarı rengimi veriyorum” sözleri ile sağlıklı olmanın sembolü olan kırmızı renge atfen “Senin kızıl rengini alıyorum” sözleri yer alıyor.

Geçen yıllara oranla bu yıl daha az insan kutlamalar sırasında öldü. Nuri’ye göre geçen yıl toplam 16 kişi öldü.

Kutlamalar sırasında gençler güçlü havai fişekler kullanırken, bazıları gaz tüplerini de ateşe atarak patlamalara yol açıyor.

İran rejimi bu yıl, yeni bir isyan korkusuyla bir çok yerde kutlamaları engelledi. Yılın başında yolsuzluk ve adaletsizliklere karşı yapılan protesto eylemleri 140 kente yayılmıştı.