İran’da oy kullanma işlemi en az beş kez uzatıldı

İran’da Cuma günü yapılan genel seçimlerde katılımın yüksek olması için, oy kullanma işlemi en az beş kez uzatıldı.

Fars ve Tasnim haber ajansına göre oy kullanma işlemi resmi olarak gece yarısı sona erdi.

Oy bürolarının normalde 18:00’de kapanması gerekiyordu ancak, en az beş kez uzatıldı. Önce iki saat, sonra bir saat, ardından da yarım saat uzatmaya gidildi.

Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, seçimlere katılım sağlanması için, sandık başına gitmenin sadece bir yurttaşlık görevi değil, aynı zamanda dini bir görev olduğunu savundu.

Hamaney sabah saatlerinde sembolik olarak oy işleminin açılışını yaparken, 58 milyon seçmeni “ulusal çıkarları güvenceye almak” iddiasıyla coşkulu bir şekilde oy kullanmaya çağırmıştı.

Fars haber ajansına göre seçimlere katılım oranı saat 18.00 itibariyle yüzde 40 dolayındaydı.

Katılım oranına ilişkin resmi açıklamanın Cumartesi günü açıklanması bekleniyor. Nihai sonuçların da Pazar gününden önce çıkması beklenmiyor.

Yetkililer oy sayım işlemi nedeniyle, Cumartesi günü onlarca büyük kentte okulların kapalı kalacağını duyurdu.

İran’da son 40 yıldır seçimlere katılım, İçişleri Bakanlığı’na göre hep yüzde 50’nin üzerinde oldu. Şeffaf bir seçim sistemi olmadığı için, hem katılım hem de sonuçlar üzerinde ciddi şüpheler bulunuyor.

Seçimlerden önce adayları doğrulamakla görevli Anayasa Koruma Konseyi 7 bin 296 kişinin adaylığını ise reddetti. Onay alan 7 bin 148 aday, 290 sandalye için yarıştı. Adaylıkları iptal edilenlerin çoğunluğu, “ılımlı” ve “reformcu” muhafazakar olarak tabir edilen hükümet koalisyonundan gelenlerden oluşuyor.

Seçimlerden önce muhalefet boykot çağrıları yapmıştı. Bunların başında Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR) ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) geliyordu. Muhalif grup Halkın Mücahitleri de boykot çağrısında bulunmuştu.

Seçimler siyasi ve sosyal krizin derinleştiği bir sırada gerçekleşti. Ülke şiddetli bir resesyondan geçerken, Tahran ile Washington arasında tırmanan gerilim ülke ekonomisini ağır bir şekilde etkiledi.

Seçimlerin sonuçlar Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin manevra alanını da belirleyecek. Ruhani’nin görev süresi 2021’de doluyor. Aşırı muhafazakarların mecliste ağırlık kazanması, hem içeride hem de dış siyasette etkisini gösterecek. Aşırı muhafazakarlar şimdiye kadar Batı ile nükleer müzakerelere karşı çıktı. İçeride ise hem ılımlısı hem de aşırı muhafazakarı, toplumsal sorunları derinleştirmekten öte bir politika izlemedi.