İran’da protesto eylemi: İngiltere Büyükelçisi gözaltına alındı

İran’da İngiltere Büyükelçisi Rob Macaire, üniversite öğrencilerini eylem yapmaya teşvik ettiği gerekçesiyle kısa bir süre gözaltına alındı.

Tasnim haber ajansına göre, İngiltere Büyükelçisi 11 Ocak günü Tahran’daki Amir Kabir üniversitesi önünde öğrencileri eyleme teşvik ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı ve bir kaç saat sonra serbest bırakıldı.

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yazılı bir açıklama yaparak, “Tahran’daki büyükelçimizin hiçbir gerekçe gösterilmeden ve açıklama yapılmadan gözaltına alınması, uluslararası hukukun açık ihlalidir” dedi.

Raab, “İran hükümeti yol ayrımındadır: ya siyasi ve ekonomik tecritle birlikte parya statüsü yolunda devam edebilir (...) ya da diplomatik yola angaje olabilir” diye ekledi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖFKELİ

Tahran’da yüzlerce öğrenci, 8 Ocak günü yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenleri anmak için Amir Kabir üniversitesinde toplanmıştı. Bu etkinlik, iktidara karşı öfke eylemine dönüştü. “Yalancılar” diye slogan atan eylemciler, uçağın düşmesine neden olan sorumluların yargılanmasını istedi. Fars haber ajansına göre öğrenciler, 3 Ocak günü ABD tarafından öldürülen İranlı general Kasım Süleymani’nin bir afişini de yırttı.

TRUMP FIRSATI KAÇIRMADI: EYLEMCİLERE DESTEK MESAJI

ABD Başkanı Donald Trump da bu fırsattan istifade bir mesaj yayınlayarak, İran halkının yanında olduğunu ve bu yeni eylemleri yakından takip ettiğini açıkladı.

Twitter üzerinde açıklama yapan Trump, “Uzun bir zamandır acı çeken cesur İran halkı: Başkan olduğumdan beri yanınızdayım, ve benim yönetimim yanınızda olmaya devam edecek. Eylemlerinizi yakından takip ediyoruz ve cesaretiniz bize esin kaynağı oluyor” dedi.