İran'da protestolar yayılıyor

İran’ın birçok merkezinde çalışanlar, emekliler ve öğrenciler alanlara çıktı.

Tahran’da emekli askerler, Mexazin Şirketi’nde çalışan işçiler Kazvin Kaymakamlığı önünde eylem yaptı. İsfahan’daki çiftçiler, Tahran Üniversite öğrencileri ve belediyede çalışan mühendisler de eylemdeydi.

Tahran’daki emekli askerler, devletin yıllarca kendilerine sözler verdiğini ancak hâlâ evsiz olduklarını belirtti. Emekliler, ev yapmaları için arsa dahi verilmediğine dikkat çekti.

KAZVİN

Mexazin Şirketi’nde çalışan 80 işçi, maaşları verilmediği için Kazvin Kaymakamlığı önünde eylem başlattı. Şirketin işletmede küçülmeye gitmesi nedeniyle işçilerin sözleşmeleri sonlandırıldı ve işçiler işsiz kaldı. Yaşam standartlarının çok kötüye gittiğini söyleyen işçiler, ailelerinin ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını söyledi.

İSFAHAN

“Yoruluyoruz, savaşıyoruz ve hakkımızı alacağız” sloganıyla eylem başlatan İsfahan’daki çiftçiler, taleplerinin yerine getirilmemesine ve su sorununun çözülmemesine tepki gösterdi. Çiftçiler, su sorununun çözülmesini istedi.

TAHRAN

Tahran’daki belediyede çalışan mühendisler, maaşların arttırılması ve taleplerinin yerine getirilmesi için Tahran Meclisi önünde eylem gerçekleştirdi. Tahran Meclisi Başkanı Mihsin Haşmi, dün yaptığı açıklamada, mühendislerin taleplerini dikkate alacağını söylemişti.

Tahran’da 25 Aralık’ta bir öğrenci otobüsünün Bilim ve Araştırma Üniversitesi’nde kaza yapması sonucu 10 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 27 öğrencinin yaralandığı olaya tepki gösteren öğrenciler de eylemlerine devam ediyor. Öğrenciler, olayın sorumlusu olarak İran rejimini görüyor.