İran’da seçim kampanyası başladı, boykot yayılıyor

İran, 21 Şubat günü 290 milletvekili seçmek için sandık başına gidiyor. Kürtler ve muhalifler boykot ediyor.

Genel seçim kampanyasının startı 13 Şubat günü verildi. 21 Şubat’ta rejimin iznini alan 7 bin 148 aday arasından 290 milletvekili seçilecek.

DİNİ LİDERİN SEÇTİĞİ ADAYLAR

Adayları doğrulamakla görevli Devrim Muhafızları Konseyi 7bin 296 kişinin adaylığını ise reddetti.

Muhafızlar Konseyi, 12 üyeden oluşuyor. Bunlardan 6’sı doğrudan Dini Lider tarafından atanıyor. Geri kalan 6’sı da adli erkin şefi tarafından belirleniyor. Adli erkin başı ise yine Dini Lider tarafından atanıyor. Sonuç olarak, 12 üyenin tamamı Dini Lider’e sadık kişilerden oluşuyor. Adaylıkları iptal edilenlerin çoğunluğu, “ılımlı” ve “reformcu” muhafazakar olarak tabir edilen hükümet koalisyonundan gelenlerden oluşuyor.

Teokrarit rejimin son 40 yılda düzenlediği tüm seçimler, şaibe altında sonuçlandı. Her seferinde katılımın yüksek olduğu belirtilerek, vekillerin halk tarafından seçildiği öne sürüldü.

Bu yılki seçimler, özellikle geçen yıl sonuna doğru benzin isyanına karşı başlayan protesto gösterileri ve ABD ile yaşanan krizin gölgesinde gerçekleşiyor. Sistem içerisinde de ciddi anlaşmazlıklar var.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Muhafızlar Konseyi’nin adayları iptal etmesine karşı çıkarken, halkı seçimlere yoğun katlıma çağırdı. Ruhani, İslam devriminin 41’nci yıldönümünde yaptığı açıklamada “Değerli İran ulusu, lütfen pasif olmayın, sandıklara sırt dönmeyin” dedi. Hasan Ruhani ve koalisyonu, boykottan endişe ettiği için sık sık sandıklara gitme çağrısında bulunuyor.

BOYKOT

Ancak bir yandan derinleşen kriz, diğer yandan demokratik bir seçimin olmayışı giderek daha fazla seçmenin sandıklara sırt dönmesine yol açıyor. Önceki seçimlerde de boykot hep gündemdeydi.

9 Şubat günü ortak bir açıklama yapan Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR) ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), seçimleri boykot kararı aldıklarını bildirdi. Her iki organizasyon yaptığı açıklamada, seçimlerin biçimsel ve anti demokratik olduğu, halkların taleplerine cevap olmadığı tepkisinde bulundu. Açıklamada, yeni meclisin de biçimsel olacağı ve halkların demokratik-meşru taleplerini reddedeceği kaydedildi.

Muhalif grup Halkın Mücahitleri de boykot çağrısında bulundu. Halkın Mücahitleri’nin sürgündeki siyasi vitrini olarak değerlendirilen İran Ulusal Direniş Konseyi Başkanı Meryem Racavi, seçimleri boykot etmenin “yurtsever bir görev” olduğunu belirtti.