İran’da zehirleme saldırıları sürüyor

İran ve Doğu Kürdistan’da kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullara yönelik zehirli gazlarla yapılan saldırılar dördüncü ayında devam ediyor.

Doğu Kürdistan ve İran’da kız öğrenci okullarına yönelik zehirli gaz saldırıları, pazar günü de devam etti. Gazlardan birçok öğrencinin etkilendiği bildirildi.

Doğu Kürdistan’ın Sine kentindeki Jarewu bölgesinde yer alan Bêsaran köyünde bir okula 12 Mart günü zehirli gaz saldırısı düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı saldırılara ilişkin şimdiye kadar 100’ü aşkın şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, faillere “en yüksel cezanın verilmesi” çağrısında bulundu. Yetkililere göre gözaltılar başkent Tahran ile 10 eyalette gerçekleşti.

İran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri ise okullarda hiçbir sorun olmadığını ve öğrencilerin korkmadan okula gidebileceğini ileri sürdü.

Saldırılara karşı protesto eylemleri de devam ediyor. Doğu Kürdistanlı Kürtler ve İranlılar Pazar günü Yeni Zelenda, Kanada, Amerika, İsveç, İtalya, Fransa, Danimarka, Almanya ve daha birçok ülkede protesto eylemlerinde bulunarak, ‘Jin, jiyan, azadi’ isyanına destek verdi.

Bu arada Tahran’daki Allameh Tabatabai Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin zehirlenmesini protesto eden en az 30 öğrencinin üniversiteye girişi yasaklandı.

Zehirleme saldırıları kasım ayında başladı. Şimdiye kadar 4 öğrenci hayatını kaybetti.  Ülke genelinde 200’ü aşkın okul hedef alınırken, 5 binden fazla öğrenci etkilendi. Devlet saldırıların sorumlusu olarak “dış güçleri” gösterirken, çoğu İranlı ve muhalifler bu kadar organizeli saldırıların arkasında devlet güçlerinin olduğunu belirtiyor.