İran’dan ABD ile şartlı görüşme sinyali

İran Dışişleri Cevad Zarif bazı şartlar ileri sürerek, şartlı görüşmeyi kabul edebileceklerini söyledi.

ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gitti.

Son haftalarda ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani BM toplantısı sırasında görüşebileceği bir çok kez gündeme gelse de netlik kazanmadı. İranlı yetkililer bir çok kez görüşme olmayacağını bildirdi.

Ancak Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bazı şartlar altında görüşmenin olabileceğini belirtti. Zarif, "Yaptırımlar kaldırılırsa karşılığında İran da nükleer tesislerinin daimi olarak denetimine izin verecek” dedi.

Bakan Zarif, "Barışın simgesi (zeytin dalı) hep masadaydı, biz yine onu gösteriyoruz.” dedi.

Zarif’in bu açıklamalarının İran’ın Ruhani Lideri Seyit Ali Hamaney tarafından nasıl karşılanacağı merak konusu. Hamaney geçen hafta, ABD ile hiç bir düzeyde görüşmeye olmayacağı yönünde bir açıklamada bulunmuştu.

Siyasi gözlemciler Cevad Zarif’in yaptığı açıklamanın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile dini lider Hamaney arasında görüş ayrılığına işaret ettiğini düşünüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian ise Ruhani-Trump görüşmesinin BM Genel Kurulu’nun birinci numaralı konusu olmadığını belirterek, çok beklenen görüşmenin pek ihtimal dahilinde olmadığına işaret etti. Le Drian, “Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Ruhani arasındaki buluşmaların, birinci konu olduğunu düşünmüyorum. Birinci konu, şudur: farklı aktörlerle gerilimi düşürmek için bir rota bulabilir miyiz?” diye konuştu.

ABD Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri gönmüş ve gerilim tırmanmıştı. O tarihten beri Körfez’de yaşanan çok sayıda olay gerilim sürekli canlı tuttu. En son ABD, 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın iki stratejik petrol tesisine yönelik dronlar ve füzelerle gerçekleşen saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Saldırıyı Hüsiler üstlense de bir çok Batılı başkent, bunun yeteri kadar güvenilir bulmuyor. Suudi petrolünü felç eden saldırılardan sonra geçen hafta ABD İran Merkez Bankası’na yaptırımları sertleştirdi.