İran’dan ABD’nin müzakere çağrısına ret!

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, ABD’nin müzakere çağrılarına, “ABD ile hiçbir görüşme olmayacak” şeklinde cevap verdi.

ABD ile arasındaki gerginlik devam ederken bu kriz zaman zaman İran iç siyasetine de yansıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ekibi ABD ile müzakere yapmaktan yana olurken, İran Ruhani Lideri Seyid Ali Hamaney ve ona bağlı Devrim Muhafızları ve diğer kurumlar ise ABD ile hiçbir görüşme olmayacağı şeklinde yaptıkları açıklamalarla karşı olduklarını her fırsatta duyuruyor.

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde yeniden İran ile görüşmelere hazır olduğunu açıklamasına, İran’da Seyid Ali Hamaney’e bağlı Devrim Muhafızları (Spay Pazdaran) komutanından rest çeken bir açıklama geldi.

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Komutanı Hüseyin Selami, ülkesinde hiçbir yetkilinin ABD ile müzakere etmeyeceğini söyledi.

Hüseyin Selami, Buşehr eyaletinde katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Trump yönetimiyle görüşerek sorunların çözülemeyeceğini ifade etti. Selami, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD Başkanı'nın tüm arzusu İranlı bir yetkiliyle birkaç dakika görüşebilmek ancak İran'dan hiç kimse bunu yapmayacak. Müzakerenin, düşmanın hedeflerine ulaşmak için oynadığı oyunun bir parçası olduğunu herkes biliyor.”

HAMANEY-RUHANİ ÇELİŞKİSİ

Donald Trump, İranlı yetkililerle görüşmek istediğini önceden birçok kez dile getirmiş ancak İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2015'te imzaladığı nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD yönetiminin "güvenilmez" olduğunu belirterek, Washington'la müzakereye kapıyı kapatmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise geçen hafta yaptığı bir konuşmada, Trump ile müzakere ihtimaline ilişkin, "Bir kişiyle görüşmem halinde ülkenin sorunlarının çözüleceğini ve İran'ın kalkınacağını bilsem görüşmekte tereddüt etmem" ifadelerini kullanmıştı.

Trump ile müzakerelere hazır olduğunun işaretini veren Ruhani, Hamaney'in talimatlarına aykırı hareket etmekle suçlanarak, muhafazakar kesimler tarafından hedef alınmıştı.