İran’dan ABD’ye 'nükleer anlaşma' uyarısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD nükleer anlaşmadan çekilirse “pişman olacağı” uyarısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Ulusal Nükleer Teknoloji Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Anlaşmayı ihlal eden ilk biz olmayacağız ama onların (ABD’nin) bilmesi gerekir ki, eğer anlaşmayı ihlal ederlerse pişman olacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, “Düşündüklerinden daha hazırlıklıyız. Bu anlaşmayı ihlal ederlerse görecekler. Bir haftada, bir haftadan az bir sürede sonucu görecekler” diye uyardı.

ABD’nin anlaşmadan çekilmesi halinde “sözlerini tutmadığı” anlamına geleceğini belirten Ruhani, “Onların uluslararası sahnedeki güvenirliği ve onuru zarar görecek” diye ekledi.

Nükleer anlaşma Temmuz 2015’te, İran ile Altılı Grup (ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya) arasında imzalanmıştı.

Bu anlaşma, İran’ın atom bombası elde etme arayışına son vermesi karşılığında yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın uluslararası güvenlik açısından yeterli garantiler içermediğini savunuyor. Trump, Ocak ayında yaptığı bir açıklamada 12 Mayıs’ta nükleer anlaşmadan çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu. ABD Başkanı, Avrupalıların anlaşma metnini sertleştirmesi için sözkonusu tarihe kadar süre tanımıştı.

ABD, anlaşmadan çekilirse İran’a yönelik mevcut durumda askıda olan ekonomik yaptırımların yeniden uygulanması bekleniyor.