İran’dan Avustralya ve İngiltere ile tutuklu takası teklifi

İran, ajanlık iddiasıyla ABD’nin iadesini istediği bir kadın tutsağa karşılık Tahran’da tutulan bir İngiliz vatandaşını takas edebileceklerini duyurdu.

2016 yılında Tahran’da küçük yaştaki kızıyla birlikte tutuklanan Fondation Thomson Reuters adlı vakfın çalışanı olan Kanada ve İngiliz vatandaşı Nazanin Zaghari-Racliffe, İran tarafından rejime karşı olmakla suçlanıyordu. 2009 yılında rejimi ciddi oranda sarsan protesto gösterilerine katılmakla suçlanan Zaghari-Racliffe’in iadesi için İngiltere hükümetinin tüm baskıları sonuç vermemişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cewad Zarif ise, 2017 yılında benzer suçlamalarla Avustralya’da tutuklanan Nigar Ghodskani’nin Zaghari-Racliffe ile takas edilmesini önerdi. New York’taki Asia Society adlı derneğin önünde konuşan Zarif, Avustralya’da tutuklu bulunan Ghodskani’nin serbest bırakılması karşılığındaki takas önerisini ‘açıkça’ yaptığını ilan etti.

İran Dışişleri Bakanı’nın takas önerisi yaptığı ve Avustralya’da yaşayan Nigar Ghodskani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından casuslukla suçlanıyor ve iadesi isteniyordu. ABD yargısına göre, kendisini Malezya’dan bir şirkete çalışıyor gibi gösteren Ghodskani, bir Amerikan dijital teknoloji şirketinden İranlı Fanamoj şirketine gizli bilgiler aktarıyordu.