İran'dan Biden'a 'nükleer anlaşmaya dönüş' mesajı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın İran'a karşı yaptırımları kaldırması halinde, nükleer taahhütlerine "otomatik" olarak geri dönebileceklerini belirtti.

3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerine Joe Biden'ın kazanması, İran ile ABD arasında gerilimin düşürülmesi ihtimalini doğurdu.

İran Dışişleri Bakanı, bir hükümet gazetesine yaptığı açıklamada "Bir şeyler otomatik olarak gelişebilir" dedi.

Zarif, "ABD taahhütlerini yerine getirebilir (...) ve biz de kendi taahhütlerimize uyarız. Bunun için ne müzakereye ne de önkoşul koymaya gerek yok. Eğer ABD karara (BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 nolu kararına) uyarsa, yaptırımlar kalkar ve İran'ın ekonomik faaliyetleri önünde hiçbir engel kalmazsa, o zaman İran kendi taahhütlerine saygı duyacaktır" diye belirtti.

Joe Biden, İran'a yönelik Donald Trump'ın devreye koyduğu "maksimum baskı" politikasında bir değişim yapmak istediğini belirtti.

Trump, 2018 yılında ABD'yi tek taraflı olarak İran ile nükleer anlaşmadan çekmiş, yaptırımlara geri dönmüştü. Trump, ek olarak de bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Zarif, Washington'un taahhütlerine geri dönmesi halinde "hızlı bir şekilde hareket edeceklerini" belirtti.

Joe Biden'in Viyana'da 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönmesinin "iyi bir şey" olduğunu ifade eden Zarif, "Ama İran'ın hiçbir koşul kabul etmeyeceğinde acık olmalı" diye ekledi.

Joe Biden, 3 Kasım'daki seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada İran'ın taahhütlerine sıkı bir şekilde uyması koşuluyla ABD'nin anlaşmaya yeniden dahil edilmesi niyetini ifade etmişti.