İran’dan Irak ve Lübnan’daki gösterilere tepki

İran’dan Irak ve Lübnan’da bir süreden beridir devam eden protesto eylemlerine tepki göstererek, bazı kesimlerin ABD’ye yakın kişileri iktidara getirmeye çalıştığını iddia etti.

İran rejimi, Irak 1 Ekim’de, Lübnan’da 17 Ekimde başlayan ve devam eden gösterilere tepki gösterdi. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, “Düşmanlar, Irak ve Lübnan’da devletin temellerini sarsmaya ve Amerikan destekli kişileri iktidara getirmeye çalışıyorlar” iddiasında bulundu.

Bakıri, “ABD, Irak ve Lübnan halkını ülkelerinin makamlarından uzaklaştırmak istiyor” diye ekledi.

Lübnan’daki iç savaşın mirası olan mevcut sistemin tamamen değişmesini isteyen halk hareketi, Başbakan Saad Hariri ve hükümetini istifaya zorlamıştı. Irak’ta da bir ayı aşkın bir süredir rejimin düşmesi için yapılan eylemler, Başbakan Hadi Abdulmehdi’nin koltuğunu salladı. Eylemlerin durması için bir çok toplantı yapıldı ve kararlar alındı. Ancak eylemler durmadı.

Bazı kaynaklar, Abdulmehdi’nin yargılanmamak şartıyla istifa etmeye hazır olduğunu belirtirken, son günlerde eylemcilere karşı yeniden şiddet kullanılması, özellikle İran’ın müdahalesi olarak algılandı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre İran rejimi Abdulmehdi’nin görevde kalması için müdahalelerde bulunuyor. Son günlerde, eylemcilere yönelik şiddetli müdahaleler de İran’ın ülke içişlerine karışmasıyla açıklanıyor. İnternete erişimin de kesildiği ülkede 1 Ekim’den bu yana 270’i aşkın kişi hayatını kaybetti. Bir çok kentte tepkiler İran’a yöneltildi. Göstericiler, Irak’taki mevcut yolsuz sistemin mimarının İran olduğu tepkisinde bulunuyor.

Güvenilir kaynaklar, İran Genelkurmay Başkanı’nın Irak ve Lübnan yetkililerinden ülkelerindeki sorunları çözmeleri, ülke güvenliğini güçlendirmeleri yönündeki baskısını, eylemcilere yönelik müdahalenin kantıdı olarak değerlendiriyor.