İran'dan nükleer enerji anlaşmasına uymak için şart

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, nükleer enerji anlaşmasına uymaları için, petrol satışı ve bankacılık işlemleri taleplerinin karşılanması şartını ileri sürdü.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD’nin baskı politikasına ilişkin, "Son bir yılda dış politikamız çeşitli alanlarda çok aktifti ve bu maksimum baskı politikası karşısındaki politikamız, maksimum direniş ve seferberlik olmuştur" dedi.

ABD yetkililerinin İran'a karşı uluslararası birliktelik sağlamasına izin vermediklerine değinen Arakçı, ABD'nin füze meselesi, Yemen, iç konular vb. konuları bahane ederek, İran konusunu BMGK'ye götürmek istemesine rağmen başarısız olduğunu söyledi.

'TALEPLERİMİZ KARŞILANMALI'

İran'ın, 8 Mayıs'ta kendi haklarına dayanarak, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığının altını çizen Arakçı, "İran'ın nükleer anlaşmayı tamamen ve eksiksiz olarak uygulaması için petrol satışı ve bankacılık işlemleri gibi İran'ın taleplerinin karşılanması gerekmektedir" dedi.

İran'ın bu anlaşmaya eksiksiz olarak bağlı kalmaya devam etmesi için İran petrolünün satış isteğinin karşılık bulması gerektiği şartını ileri süren Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçı, "ABD petrolümüzün satışı hakkında biraz esneklik göstermiş ve bu bizim azami direniş politikamızın başarıya ulaştığını gözler önüne seriyor" ifadesini kullandı.

Siyasi uzmanlar, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı’nın bu şartları ileri sürmesinin, Avrupa’nın ABD’nin İran'la nükleer enerji anlaşmasını sürdürmesini istemesi  ve İran’ın dayatma ile politikalarını kabul ettirmeye çalışması olarak yorumlanıyor.