İran, dünyaya uranyumla meydan okuyor!

İran, nükleer silah anlaşmasından 60 günlük süre ile çekileceğini açıklamasından sonra, uranyumu zenginleştirme çalışmalarını 4 katına çıkararak dünyaya meydan okudu. 

ABD’nin, geçen sene Mayıs ayında tek taraflı nükleer silah anlaşmasından çekilmesiyle İran ile başlayan ve giderek derinleşen gerginlikten sonra İran, yeni adımlar attı. İran’ın attığı yeni adımların başında daha önce bağlı kaldığını söylediği nükleer enerji anlaşmasından ABD’nin üzerindeki baskılara karşılık 60 günlük çekilmesi oldu. 

İran’ın 8 Mayısta yaptığı bu açıklamaya başta Fransa olmak üzere Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile en son Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de karşı çıkmasına rağmen İran, aldığı kararı uygulamaya koydu. 

ÜRETİMİ 4 KATINA ÇIKARDI!

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, 8 Mayıs’ta İran’ın aldığı karar doğrulsutunda üretime başladıklarını duyurdu. 

Kemalvendi, Natanz nükleer tesisinde zenginleştirilen uranyum hacmini 4 katına çıkardığını duyurdu.

“Bugünden itibaren Natanz nükleer tesisinde (3.67 oranında) zenginleştirilen uranyum (300 kg) hacmini 4 katına çıkaracağız” diyen Kemalvendi, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin 8 Mayıs’taki talimatı üzerine böyle bir kararın alındığını söyledi.

Kemalvendi, İran’ın şimdilik nükleer anlaşmadan çekilmeyi veya bu anlaşmayı ihlal etmek istemediğini belirterek, “300 kg uranyum zenginleştirme hacmini aşmak için kesinlikle uzun bir süreye ihtiyaç yoktur. Bu işin gerçekleşmesi birkaç hafta bile sürmez” ifadesini kullandı.

'AVRUPALILAR TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEZSE...'

“İran nükleer anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini azaltmayı hangi aşamaya kadar sürdürecek?” sorusu üzerine Behruz Kemalvendi, "Kararımız karşı tarafın attığı adımlara bağlı. Biz halihazırda nükleer anlaşmanın 26’ncı maddesi gereğince 2 karar almışız. Bundan sonra da iki adım daha atacağız. Umarım, belirlediğimiz 60 günlük bu süre içerisinde Avrupalılar taahhütlerini yerine getirir ve bir sonraki adımlara ihtiyaç kalmaz” diye konuştu.

UZMANLAR: İRAN ANLAŞMAYI İPTAL ETMEDİĞİNDE DE ÜRETİMDEYDİ

Uzmanlar, İran’ın, "anlaşmadan çekiliyoruz" açıklamasını yapmadan önce de uranyumu zenginleştirme üretiminde bulunduğu ve üretimi arttırma çalışmaları yaptığı görüşünde. Uzmanlar, İran’ın iki hafta gibi bir süre içinde üretimi 4 katına çıkaracak kapasitede olmasının, anlaşmaya bağlı olduğu süre içinde üretimi arttıracak hazırlıklar yaptığını gösterdiği görüşünde.