İran hükümeti Telegram’ın yasaklanmasını onaylamıyor!

İran hükümeti, yargının kısa bir süre önce bloke edilmesine karar verdiği Telegram’ın yasaklanmasını onaylamadı. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Instagram hesabında yaptığı açıklamada “Telegram’ın bloke edilmesi ve filtrelenmesi hükümet tarafından uygulanmaya konulmadı ve hükümet bunları onaylamıyor” iddiasında bulundu.

Batılı medya, bu açıklamayı internetin kontrolü konusunda İranlı yöneticiler arasındaki anlaşmazlıkların göstergesi olarak değerlendirdi. Buna göre hükmet göreceli olarak açılım politikası savunurken, güvenlik servisleri ve adli makamlara hakim olan muhafazakarlar sertleşmeden yana.

Ruhani, seçildiği 2013’ten bu yana hükümetinin “güvenlikçi değil, güvenli siber-alan yaratmaya” çalıştığını belirtti.

İran adalet Pazartesi günü tüm internet sunucularına ve telefon operatörlerine kriptolu mesajlaşma ağı Telegram’ı kapatma talimatı verdi. Silahlı veya şiddetli muhalif grupların bu ağı kullanmaları ve Telegram’ın antiterör makamları ile işbirliği yapmaması gerekçe olarak gösterildi.

İran’da 40 milyon kişinin, diğer bir ifadeyle nüfusun yarısının Telegram’ı kullandığı belirtiliyor. Telegram bu haliyle en fazla kullanılan sosyal ağ oluyor. Facebook ve Twitter da ülkede yasak. Ancak VPN yardımı ile bu yasak delinebiliyor. İran yargısı, Telegram’a VPN ile erişimin de engellenmesini istedi.

İran dini lideri Ali Hamaney de, “ulusal çıkarların korunması” adına, Nisan ayında kenti Telegram hesabını kapattığını açıklamıştı. Aynı gün, tüm devlet organlarının da dış iletişimde yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını yasaklayan bir direktif verilmişti. Hamaney, İranlı mesajlaşma ağları ile Twitter üzerinden iletişim kurmaya devam ediyor.