İran’da 25 eyaleti sel vurdu, onlarca ölü var

İran’da aşırı yağışlardan 31 eyaletin 25'i sular altında kaldı, onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce milyon dolarlık zarar oluştu.

Günlerdir aralıksız bir şekilde devam eden yağışlardan dolayı hafta sonundan beri özellikle Gülistan, Horasan, Mazenderan, Kuzistan, Gilan, Şiraz, Loristan eyaletlerinde birçok kent, kasaba ve köyde su baskınları meydana geldi. Benzeri görülmemiş bu su baskınlarının 31 eyaletten 25'ini vurduğu bildirildi. Bazı kaynaklar en az 43 kişi hayatını kaybettiğini bildiriyor. Resmi bir bilanço henüz yok. Çok sayıda bölgeye erişim henüz sağlanmadı. Bilançonun artmasından endişe ediliyor.

YÜZLERCE KÖY SULAR ALTINDA KALDI

Felaketten en fazla etkilenen eyaletler Gülistan ve Mazenderan eyaletleri oldu. Ulusal televizyon IRINN’e göre Gülistan’da ayrıca en az 70 köy, Mazandaran’da 200’ü aşkın köy sular altında kaldı. Gülistan’da 20 köy tahliye edildi. Selin köprüleri yıkması nedeniyle birçok köy ve kasaba ile bağlantılar kesildi. Çok sayıda ev ve işyeri yıkıldı.

Mazenderan eyaletinde kentsel alanlarda 1.500 dolayında ev hasar görürken, kırsal alanlardaki evlerin yüzde 30 ila 50’si zarar gördü. Ayrıca onlarca mahalleler ve köylerde onlarca köprünün yıkılması, bağlantıların kopmasına neden oldu.

KIRSAL ALANDA ELEKTRİKLER KESİLDİ

Felaket, Gülistan eyaletindeki kırsal alanlarda elektrik kesintileri ve temiz su sorunlarına da yol açtı.

İran kriz yönetimi sorumluları, Gülistan eyaletinde 40 köyün elektriğinin kesildiğini bildirdi.

Şiraz eyaletinin başkenti Şiraz ve bu kente bağlı birçok köy ve kasaba ile Loristan eyaletinin Pol Doxter şehri ve Gilan eyaletinin aynı adı taşıyan başkenti, bağlı köy ve kasabalarına da sel felaketleri yaşandı.

Şiraz’a en az 11 kişi, Loristan’da en az bir kişi hayatını kaybederken, bir çok kasaba ve köy arasındaki bağlantılar kesildi.

Felaketin vurduğu eyaletlerde bir çok köy ve kasabaya erişim olmadığı için, can kaybının artabileceği belirtiliyor.

YÜZLERCE MİLYON DOLARLIK ZARAR

Hasarın gerçek boyutları henüz tespit edilmedi. Ancak Tehran Times’a göre özelikle Hazar Denizi kıyısındaki bölgeleri vuran felaketin tarım arazilerinde 392 milyon dolarlık kayıp var. Tarım Bakanlığı sorumlusu Muhammed Musavi, Gülistan eyaletinde 260 milyon dolarlık zarar oluştuğunu belirtirken, eyalette 250 bin hektar tarım arazisinin ağır zarar gördüğünü kaydetti.

İRNA haber ajansına göre İçişleri Bakanlığı, halkın zararlarının tazmin edileceğini söyledi, ancak daha önceki felaketler ardından hükümet sözlerini tutmamıştı. Halan depremlerin yol açtığı zararlar bile karşılanmadı.

ORMANLAR YOK EDİLDİ

İran’da artan sel felaketleri, ülkenin kuzeyinde yüzde 30 oranındaki ormansızlaşma, mera alanlarındaki bitkisel yıkım, yetersiz bentler, risk altındaki bölgelerde sel felaketlerine karşı duvarların olmayışı, ırmaklarda taraklama yapılmaması, kırılgan barajlar ve tarım arazileri ile kıyılarda özellikle hükümet üyelerine ait konvensiyonel olmayan villaların inşası gibi nedenlerle açıklanıyor.

Resmi medyaya göre, hükümet yürüttüğü ormansızlaşma politikasının sonucu olarak İran ormanlarının yüzde 33’ü yok oldu. Bu da şu anlama geliyor; İran’da 18 milyon hektarlık alandan geriye 12.4 milyon hektar kaldı.

Geçtiğimiz ekim ayında da kuzeydeki Horasan, Mazenderan ve Gilan eyaletlerinde yaşanan sel felaketlerinde 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Nisan 2017’de Doğu Azerbaycan ve Kürdistan eyaletlerindeki meydana gelen sel felaketleri, 40’ı aşkın kişinin yaşamına mal olmuştu.