İran ile Talibanlar arasında müzakere

İran rejiminin, Afganistan Taliban hareketi ile müzakere ettiği bildirildi.

Tasnim haber ajansına göre Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, “Afgan hükümeti, Talibanlarla yürütülen müzakerelerden haberdar edildi ve bu süreç devam edecek” dedi.

Müzakerelerin yeri, zamanı ve içeriğine ilişkin detay verilmedi.

Devrim Muhafızlarına bağlı Tasnim’e göre Şamhani, Kabil’e yaptığı bir ziyaret sırasında Talibanlarla görüşme konusunda yetkilileri haberdar etti.

İranlı yetkili, “İslam Cumhuriyeti bölgede bir istikrar sütunu oldu. İki ülke arasındaki işbirliği kesinlikle güvenlik sorunlarının çözümüne yardım edecek” dedi.

Talibanlar ile Amerikalılar arasında da bir süreden beridir müzakereler yürütülüyor. Son toplantı Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapıldı. 19 Aralık’ta BAE resmi haber ajansı Wam’da yer alan bir haberde, Talibanlar ile Abu Dabi’de “uzlaşı müzakerelerinde somut ve pozitif sonuçlar” elde edildiği belirtilmişti. Toplantıda Suudi Arabistan ve Pakistan’ın da hazır bulunduğu bilgisi verilmişti.

Bu toplantının, Washington’un bir dizi diplomatik çabaları çerçevesinde geliştiği bildirilmişti. ABD’nin Afganistan barışı için özel görevlisi Zalmay Halilzad, Afgan ve uluslararası sorumlularla, “çatışmadan çıkış yönünde diyalogu teşvik etmek amacıyla verimli toplantılar” gerçekleştirdiğini söylemişti.