İran, karate şampiyonu ve gönüllü çocuk antrenörünü idam etti

İran Cumartesi günü biri karate şampiyonu, diğeri gönüllü çocuk antrenörü iki genci idam etti.

22 yaşındaki Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından ülkeyi kasıp kavuran protestolarla bağlantılı olarak idam ettiği toplam insan sayısı dörde ulaştı.

Devlete bağlı Fars News'in bildirdiğine göre, Mohammad Mehdi Karami ve Seyed Mohammad Hosseini Cumartesi sabahı erken saatlerde asılarak idam edildi. İran yargı haber ajansı Mizan'a göre, geçen yıl rejim karşıtı protestolara katıldığı iddia edilen ikilinin İran paramiliter gücünün bir üyesini öldürmekten suçlu bulundu.

Karami'yi savunan bir avukat olan Mohammad Hossein Aghasi Cumartesi günü sanal medyada Karami'ye infazından önce ailesiyle konuşması için son hakların verilmediğini yazdı. Avukat, Karami'nin, Aghasi'nin kendisini temsil etmesine izin vermediği için yetkililere karşı bir protesto biçimi olarak Çarşamba günü kuru gıda açlık grevine başladığını da sözlerine ekledi.

Hem İranlı yetkililerin hem de İran medyasının açıklamalarına göre, son aylarda 41 kadar protestocu daha ölüm cezası aldı, ancak sayı çok daha yüksek olabilir.

İnfazların ardından BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ve Avrupa Birliği (AB), İran'ı son idam cezalarını gecikmeden iptal etmeye ve tüm tutuklulara yasal süreç sağlamaya çağırdı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (UST) da Cumartesi günü yaptığı açıklamada cinayetleri kınadı ve "uygun bir yanıtla karşılanmazsa önümüzdeki günlerde çok sayıda protestocunun infaz edileceği" uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Hosseini, Karami ve yine ölüm cezasına çarptırılan diğer iki kişi, Hamid Ghare-Hasalou ve Hossein Mohammadi ile aynı duruşmada mahkum edildi.