İran kendi gemisini vurdu, 19 ölü

İran rejimi, Ocak ayında “kazara” vurduğu Ukraynalı Boeing tipi uçağın ardından bu kez kendi savaş gemilerinden birini batırdı, 19 kişi öldü.

İran devlet televizyonuna göre İranlı bir savaş gemisi Umman körfezindeki tatbikat sırasında “kazara” bir füzenin hedefi oldu.

Devlet televizyonu, “Konarak savaş gemisi dün (Pazar günü) öğleden sonra Bender Cask sularındaki askeri bir tatbikat sırasında füze ile vuruldu” dedi. Habere göre lojistik destek gemisi, bir tatbikat hedefini yerleştirdikten sonra, hedef ile kendi arasına yeterli mesafe koymadı.

İran ordusu yaptığı yazılı bir açıklamada 19 denizcinin öldüğü, 15’inin yaralandığını doğruladı. Açıklamaya göre, kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Tasnim haber ajansı Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda Konarak gemisinin “dost ateşi” sonucu battığını duyurdu.

Hollanda’da üretilen Konarak, 1979 İslam Devriminden önce İran tarafından satın alınmıştı.

447 ton ağırlığında ve 47 metre uzunluğundaki gemi, dört seyir füzesi ile donatılmıştı. İranlı kaynaklar, kaza sırasında gemide kaç kişinin bulunduğuna açıklık getirmedi.

Bu olay, ABD ile İran arasında Körfez sularında gerilimin yüksek olduğu bir döneme denk geldi. İki ülke 40 yılı aşkın bir süredir birbirine düşman. ABD yönetimi 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra maksimum baskı politikası çerçevesinde ekonomik yaptırımlara geri dönmüştü.

Ocak ayında İran rejimi, Tahran’dan kalkış yapan bir Ukrayna yolcu uçağını “kazara” vurmuş, 176 kişi hayatını kaybetmişti. Yolcuların çoğu İranlı ve Kanadalıydı. İran Devrim Muhafızları dramı kabul etmiş, hava savunma kuvvetleri ABD’ye karşı aktif durumdayken olayın yaşandığını belirtmişti. Uçağın vurulduğu sırada İranlı güçler, Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak, Irak’taki Amerikan hedeflerine füze atışları yapıyordu. Süleymani, 3 Ocak’ta Bağdat’ta Amerikan dronu tarafından vurulmuştu.