İran: Kesin olan şey, uçağı bir füze düşürmedi

İran Sivil Havacılık Örgütü Bakanı Ali Abidzadeh, Ukrayna havayollarına ait uçağın İran füzesi ile düşürüldüğü iddialarına yanıt verdi.

Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Ali Abidzadeh, “Kesin olan şey, bu uçak bir füze ile düşmedi” dedi.

Kara kutulardaki bilgilerin soruşturma için hayati önemde olduğunun altını çizen Abidzadeh, bu bilgiler ortaya çıkmadan yapılan tüm açıklamaların bir uzman görüşü olmadığını ifade etti.

Ukrayna havayollarına ait Boeing tipi yolcu uçağı içerisindeki 176 kişiyle birlikte 8 Ocak günü, Tahran’dan kalkış yaptıktan bir kaç dakika sonra düşmüştü. Yolcuların çoğu İranlı ve Kanadalıydı. Ancak aralarında Ukraynalı, Afgan, İngiliz ve İsveçliler de vardı. Uçak, İran’ın ABD’nin Irak’taki üslerine füze ile saldırmasından bir süre sonra düşerken, Kanada ve İngiltere uçağın kazara İran füzesi ile düşürüldüğünü iddia ediyor. Bu iddiayı destekleyen görüntüler de sosyal ağlara düştü ancak doğruluğu henüz teyit edilmedi.

Abidzade, “Bazı videolar gördük” dedi ve ekledi: “Uçağın 60 ila 70 saniye boyunca alev aldığını doğruluyoruz. Ama bir şeyin çarptığını söylemek bilimsel açıdan doğru olmaz.”