İran, Moskova ve Riyad’ı petrol pazarını rehin almakla suçladı

ABD yönetimi Kasım ayında İran’ın petrol ihracatlarını yok etmek için yaptırımlara hazırlanırken İran rejimi Suudi Arabistan ve Rusya’yı petrol pazarını rehin almakla suçladı.

İran’ın Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü (OPEP) nezdindeki temsilcisi Hüseyin Kasımpur Ardebili, Petrol Bakanlığı’na bağlı Shana ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya ve Suudi Arabistan, küresel petrol pazarını dengelemek istediklerini söylüyorlar ama gerçekte İran’ın payını ele geçirmeye çalışıyorlar” dedi.

Ardebili, “Trump’ın İran’ın küresel brüt pazarına girişini engelleme çabaları, Rusya ve Suudi Arabistan’ı bu pazarı rehin almaya teşvik etti” diye ekledi.

İranlı yetkili, “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, OPEP’i ABD’nin bir enstrümanına dönüştürüyor” diye tepki gösterdi.

Kazımpur Ardebili, ABD’nin amaçlarına ulaşamayacağını da savunurken, petrol pazarının çok gergin olduğunu ve İran dışındaki üretici aktörlerin böyle bir boşluğu doldurma imkanının olmadığını belirtti.

Rusya ve OPEP, Washington’un baskısı sonucu geçen Haziran ayında petrol fiyatlarını düşürmek amacıyla üretimi arttırmaya karar vermişlerdi.

Petrol karteli, her ne kadar üretimi arttırsa da Suudi Arabistan başlangıçta vaat ettiğinden az bir üretimde bulundu.

Nükleer anlaşmadan çekilerek İran’a ekonomik yaptırımlarda bulunan ABD ise, tüm ülkelerden 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatlarını tamamen durdurmalarını istiyor. ABD, aksi halde yaptırım uygulanacağı tehdidine bulunuyor.