İran: Nükleer anlaşmasında kalmamız imkansız

İran Cumhurbaşkanı Rohani, ABD’nin geri çekilmesiyle geleceği belirsizleşen Nükleer Anlaşması’nda kalmalarının mümkün olmayacağı uyarısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşen İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani’nin açıklaması Tasnim haber ajansında yer aldı. Haberde Rohani’nin Macron’a, 2015 Nükleer Anlaşması’nın ABD’nin geri çekilmesi nedeniyle İran’ın bu anlaşmadan yararlanamadığını söylediği duyuruldu.

Haberde, ABD’nin geri çekilmesi sonrası oluşan belirsizlikten kaynaklı olarak İran’ın anlaşmada kalmasının ‘imkansız’ olduğu uyarısının yapıldığı kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysée’den yapılan açıklamada ise, diğer taraf ülkeler Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Rusya ve Çin’in Nükleer Anlaşması’nda kalmaktan ve şartlarını yerine getirmekten yana oldukları vurgulandı. Ancak açıklamada, Macron’un Rohani’ye İran’ın ‘hiçbir belirsizliğe yer vermeden’ sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söylediği de dile getirildi.

Gün içinde açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, ABD’nin geri çekilmesi ardından diğer ülkelerin henüz bir eylem planı sunmamasını eleştirmişti.

İran’ın nükleer programlarını sadece sivil amaçlı kullanması ve tesislerini uluslararası denetçilere açmasını şart koşan kısa adı JCPOA olan 2015 Nükleer Anlaşması, Tahran’a yönelik uluslararası yaptırımların da aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan geri çekildiklerini açıklamasıyla, bu ülkeye yönelik yaptırımlar tekrar devreye girdi.

Yaptırımlar nedeniyle son üç yılda hızlı bir şekilde İran’da enerji ve otomotiv başta olmak üzere birçok sektöre giriş yapan Avrupalı büyük şirketler yaptırım tehdidi nedeniyle yatırımlarını iptal yönünde açıklamalar yapmaya başladılar.