İran: Nükleer anlaşmaya varmakta kararlıyız

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzadeh, ülkesinin uluslararası toplum ile Viyana’da nükleer dosyaya ilişkin bir anlaşma sağlama konusunda “kararlı” olduğunu belirtti.

İran ile nükleer program konusundaki müzakereler bu pazartesi günü Viyana’da yeniden başlıyor.

Said Hatibzadeh basına yaptığı açıklamada “İran İslam Cumhuriyeti heyeti, anlaşmaya varmak için güçlü bir kararlılıkla Viyana'da ve verimli müzakereler bekliyor” dedi.

Sözcü “Hükümet, herkesin bildiği kaliteli bir ekip göndererek iradesini ve ciddiyetini göstermiştir. Karşı taraf da aynı iradeyi gösterirse anlaşmaya varmak için doğru yolda olacağız” diye ekledi.

İran medyasına göre yeni tur görüşmelere gidecek heyetin başında Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bageri yer alacak.

Sözcü “ABD, çıkmazı kırmak ve önceki turlarda anlaşamadığımız konuları aşmak kararlılığıyla Viyana'ya gelirse, diyalog yolu kesinlikle daha kolay olacaktır” şeklinde konuştu.

Haziran ayından bu yana askıda olan ve yeniden başlayacak olan müzakerelerin bir tarafında İran, diğer tarafında 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın tarafı ülkeler olan Almanya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya var.  ABB, Donald Trump başkanlığı döneminde 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Viyana’daki müzakerelere ABD’nin dolaylı olarak katılması bekleniyor.