İran parlamentosu yeni bakanlara güvenoyu için toplandı

İran parlamentosu bir süre önce görevden alınan veya istifa eden dört bakanın yerine atananlar için bu Cumartesi toplandı.

Ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerin derinleştiği İran’da son aylarda bir çok bakan görevden alındı ya da istifa etti. Bu gelişmeler, ABD’nin İran’a karşı uygulamaya başladığı yaptırımlar ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Ruhani lider Seyid Ali Hamaney arasındaki çelişkilerle izah edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ali Rebiyi ve Ekonomi Bakanı Mesud Kerbesyan görevde alınırken, Şehircilik ve Ulaştırma Bakanı Abas Axondi ve Ticaret ve Madencilik Bakanı Mıhemmed Şeriatmadari istifa etti.

Bunların yerine Dr. Ferhad Dicpesend, Mihemmed Şeriatmadari, Mıhemmed İslami ve Rıza Rahmani atandı. İran parlamentosu, güven oylaması için toplandı.

İran Meclisi Başkanlık Divan üyesi Ali Asgar Yusefnejad, “Saat 10:00’dan 13:00’a kadar önerilen isimlere karşı çıkmak veya onları savunmak isteyen milletvekilleri kayıt işlemlerini yapacak. Güvenoyu oturumunun ilk aşaması 13:00’dan 17:00’a kadar yapılırken, ikinci oturum da bir saatlik molanın ardından saat 21:00’a kadar devam edecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de bakan adaylarını savunmak üzere meclise geleceğini söyleyen Yusefnejad, “Milletvekilleri 15’er dakika sürecek bir konuşma hakkına sahip iken bakan adayları ise yarım saatlik bir sürede programlarını savunabileceker. Cumhurbaşkanına ayrılan sürenin arkasından milletvekilleri oylarını kullanacak. Böylece güvenoyu işleminin bu gece saat 21:00 veya 22:00’a kadar bitmiş olacağını düşünüyorum” diye konuştu.