İran riyali iki günde yüzde 18 değer kaybetti

İran’ın ulusal parası riyal, dolar karşısında iki gün içinde yüzde 18 oranında değer kaybetti.

Salı günü dolar/riyal kuru 119 bin seviyesini gördü. Dolar/riyalin 100 bin olduğu Pazar günü ile kıyaslandığında yüzde 18’lik bir değer kaybı yaşandı.

1 Ocak 2018’de bir dolar elde etmek için 42 bin 900 riyal yeterli oluyordu. Yılın başından bu yana, riyal değerinin yaklaşık üçte birini kaybetti.

Ekonomik krizin derinleştiği ve riyalin her gün değer kaybettiği İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhanni geçen hafta Merkez Bankası’nın başındaki Veliullah Seyf’i alarak yerine Abdulnasır Hemati’yi getirmişti.

Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada ulusal dövizdeki volatilitenin “düşmanların komploculuğundan” kaynaklı olduğunu savunarak, gelecek günlerde bu düşüşe karşı yeni tedbirler alacaklarını bildirdi.

İran rejiminin Nisan ayında dolar karşısında riyalin değerini 42 bin olarak sabitlemiş, ancak çözüm olmamıştı. Bu tedbir ardından kara borsa patladı ve Merkez Bankası kararını esnetmek zorunda kaldı.

İran riyalindeki düşüş, Mayıs ayında ABD’nin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararı ardından hızlandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kararı İran’a karşı yaptırımların sertleştirilmesinin yolunu açıyor. Trump, 6 Ağustos ve 4 Kasım’da iki aşama halinde yaptırımları uygulayacağını açıkladı. Avrupalılar, Rusya ve Çin, nükleer enlaşaya bağlı kalmaya devam ediyor.