Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

İran 'Sanal Filistin Büyükelçiliği' kurmaya hazırlanıyor

İran parlamentosu, “Sanal Filistin Büyükelçiliği” kurmak için gerekli düzenlemelerde bulunmaya çağırdı.

Parlamentonun ulusal güvenlik ve dış politika komisyonu, Filistin’de sanal bir büyükelçilik kurmak için gerekli tedbirleri alması için hükümete çağrıda bulundu.

Fars haber ajansına göre komisyon, “Dışişleri Bakanlığı, (Filistin’de) İran Cumhuriyeti sanal büyükelçiliği veya konsolosluğunu kurmak ve sonuçlarını kabinenin onayına sunmak için gerekli düzenlemeleri yapmalı” dedi.

İran parlamentosu Salı günü İsrail’e kaşı bir tedbirleri içeren bir listenin yer aldığı yasa tasarısını onaylamıştı. Yasa iki ülke arasında anlaşmalar yapılması veya ilişkilerin kurulmasını yasaklamakla birlikte, Filistin için Kudüs’te sanal bir İran büyükelçiliği veya konsolosluğu kurulmasını öngörüyor.

Tasarıda ayrıca “Filistin’in tarihi toprakları, ister Müslüman ister Hristiyan inancından olsun Filistinlilere aittir” vurgusu yapılıyor ve Kudüs Filistin’in “tek başkenti” olarak tanımlanıyor.

Bu karar İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve rakibi Benny Gantz’ın birleşerek ortak bir hükümet kurması ardından geldi. Hükümet işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak etmeyi öngörüyor. İsrail, bu konuda ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden destek alırken, Avrupa Birliği planın hayata geçirilmesini engellemek için diplomatik bir hamle başlatacağını duyurdu.

28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batış Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsedilemiyor.